Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos Gyvūnijos naudojimo kontrolės skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis sakė, kad svarstoma galimybė nebereikalauti, jog sraigių perdirbimu užsiimančios įmonės turėtų sraigių veislynus. "Šiuo klausimu sutaria abi šalys: ir perdirbėjai, ir kvotų skirstytojai. Galbūt užtektų sraiges veisti iš supirktų sraigių", - sakė Motiekaitis.

Prancūzų bendrovės "Camargo" padalinio Lietuvoje direktorius Marius Andrijauskas tvirtino, kad nuo kitų metų būtų galima gerokai padidinti leistiną surinkti sraigių kiekį. "Gal iš karto kvotų ir nereikia atsisakyti, bet bent jau padvigubinti galima. O tada žiūrėkime, kokios įtakos tai turės sraigėms toliau veistis", - sakė Andrijauskas.

Pasak jo, įmonei turint galimybę daugiau surinkti sraigių Lietuvoje, būtų steigiama daugiau sraigių surinkimo punktų.

"Kiek žinau, žemaičiai ūkininkai ir sodininkai kenčia nuo sraigių, galėtume ten įsteigti supirkimo punktus. Dabar naujų plotų neieškome, nes žinome, kad reikiamą kiekį sraigių galime rasti ir arčiau", - "Lietuvos žinioms" sakė Andrijauskas.

Molėtų bendrovės "Arčia" direktorius Gintautas Volungevičius norėtų, kad nuo kitų metų visoms Lietuvos sraigių perdirbimo įmonėms būtų leista surinkti sraigių vienodai, ir būtų atsisakyta surinkimo kiekius nustatyti atsižvelgiant, kiek sraigynų perdirbėjai įveisia.

Motiekaitis abejoja, ar šio principo bus atsisakyta: "Sraigės gali būti labai greitai - per porą metų išrinktos. Ką tos įmonės tada darys? Bus uždarytos?"

Iš viso Lietuvoje penkioms sraigių perdirbimo įmonėms šiemet leista surinkti 780 tonų (pernai - 650 tonų) sraigių: Druskininkų bendrovė "Hesona" galėjo surinkti 96 tonas, Molėtų "Arčia" - 98, Vilniaus "Camargo" - 122 tonas, "Balžuva ir Ko" - 228 tonas ir "Gudukas" - 234 tonas.

Šių įmonių atstovai sako, kad šiemet dėl nepalankių orų - sausros ir lietaus stygiaus - sraigių surinko ir perdirbs mažiau negu ankstesniais metais, rašo "Lietuvos žinios".

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją