Verslininkai kaltina lėtas Lietuvos verslo paramos agentūros apsukas, o ŪM tikina, kad problemų sukuria ir patys lėšų prašytojai, ketvirtadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Ūkio ministerijos žinioje yra 1,104 mlrd. litų ES paramos, kurią skirsto Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA).

Pasak Ūkio ministro Vyto Navicko, pasirašyta sutarčių dėl 54 proc. šių lėšų panaudojimo.

Finansų ministerijos duomenimis, šių metų liepos 31 dieną buvo paskirstyta 69 proc. visų Ūkio ministerijos reglamentavimo sričiai priklausančių lėšų, tačiau šios ministerijos specialistai aiškina, kad pagal ES nustatytas tvarkas tam, kad lėšos būtų gautos, jų gavėjai turi būti pasirašę sutartis su rangovais dėl darbų pradžios.

Todėl yra reali grėsmė, kad dar negavusieji žinių apie lėšų skyrimą ir nepradėjusieji skelbti konkursų įgyvendinti projektus, iki metų pabaigos jų gali nespėti įgyvendinti.

Ūkio ministerijos sekretorius Gediminas Rainys ramina: per artimiausias 10 dienų paskirstytų lėšų suma viršys 800 mln. litų.

Kol kas verslo aplinkos gerinimo priemonei nepaskirstyta pusė visos skirtos paramos - 60 mln. litų, turizmo plėtrai likę mažiau nei 80 mln. litų.

Ieškodami priežasčių, kodėl taip užtruko paramos skirstymas, ŪM vadovai įžvelgia ir verslo kaltę, kadangi, padažnėjus atvejams, kai lėšų mėginama gauti apgaulės būdu, paraiškos vertinamos itin atsargiai, ir tai atima daug laiko.

"Projektų rengėjai daro šiurkščiausius pažeidimus, banaliausias klaidas. Tiek STT, tiek Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba randa atvejų, kai pateikiami dokumentai prekei pirkti, o tas daiktas jau seniai įsigytas ir įdiegtas. Didžiosios bendrovės pateikia suklastotus duomenis apie, pavyzdžiui, audito kompanijų pasirinkimą", - aiškina G.Rainys.

V.Navickas mano, kad kai kurie projektai nesėkmių patiria dėl to, kad per mažai bendraujama su LVPA specialistais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją