"Dabar net kaina yra nesvarbu, kad tik būtų cemento, bet jo trūksta visoje Europoje", - sakė cementą importuojančios ir didmenine prekyba užsiimančios bendrovės "Gerdukas" vadovas Nerimantas Valenta.

"Akmenės cemento" generalinis direktorius Artūras Zaremba birželį tikino, kad statybininkai šiemet, kitaip nei pernai, cemento nepritrūks, o gandai apie cemento badą nepagrįsti, nes įmonė dirba visu pajėgumu.

Bendrovės gamybos direktorius Edmundas Montvila trečiadienį patvirtino, kad įmonė dirba visu pajėgumu gamindama po 120 tūkst. tonų cemento per mėnesį, tačiau pripažino, kad visų poreikių negali patenkinti, nors nėra ir didelių problemų.

Lietuvos statybos industrijos asociacijos, jungiančios statybines medžiagas, tarp jų betono mišinį ir gelžbetonio konstrukcijas gaminančias įmones, viceprezidentas Vytautas Čaplikas, sakė, kad cemento trūkumas buvo prognozuotas iš anksto, nors padėtis geresnė nei pernai.

"Taip mirtinai kaip pernai cemento netrūksta. Dalį reikiamo cemento įmonės atsiveža iš Lenkijos, bet ten jis yra brangesnis", - Teigė V.Čaplikas.

Tačiau kai kurios įmonės cemento trūkumu nesiskundžia. Kauno bendrovės "Betonika" atstovai teigė, kad padėtis šiemet yra geresnė nei pernai, įmonė "nebadauja". Betono mišinį gaminanti įmonė "Markučiai" tai pat teigia nepajutusi cemento trūkumo.

Baltarusiško cemento importas sumažėjo ne tik dėl Europos Komisijos direktyvos, draudžiančios naudoti ne automatinėse gamybos valdymo sistemose cementą, kuriame nustatytą normą viršija šešiavalenčio chromo koncentracija, bet ir dėl išaugusių cemento poreikių pačioje Baltarusijoje ir ypač Rusijoje.

Pakilus cemento kainoms, baltarusiams tapo patraukliau parduoti savo produkciją į šią šalį nei į Lietuvą. Baltarusiško cemento importas vertė mažinti kainas ir Lietuvos gamintoją.

"Kai kainos buvo mažos, niekas nenorėjo investuoti. Dabar ateina laikas investuoti į gamybos našumo didinimą, plėtrą", - teigė E.Montvila.

Liepą "Akmenės cemento" valdyba nusprendė pakeisti cemento gamybos technologiją, pereinant nuo vadinamojo šlapiojo prie sausojo gamybos būdo. 280 mln. litų vertinama nauja linija bus našesnė nei dabar veikiančios dvi gamybos linijos, tačiau naujoji linija gali būti paleista ne anksčiau kaip po 4-5 metų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją