Pasak VMI viršininko pavaduotojo Sauliaus Trečekausko, 6 iš 10 informaciją pateikusių žmonių prisistato.

„Tai parodo, kad visuomenė tampa vis labiau nepakanti atlyginimams vokeliuose. Taip pat tai, - kad darbuotojai nebeturi baimės - pademonstruodami neigiamą požiūrį į įstatymų pažeidimus, jie tikisi adekvačios reakcijos ir iš darbdavių, - teigia S.Trečekauskas.

Vilniaus apskrityje apie mokestinius pažeidimus pranešta daugiau kaip 150, Kauno apskrityje – per 130, Klaipėdos apskrityje – per 80 kartų.

Pasak S.Trečekausko, dažniausiai skambinusieji pasitikėjimo telefonu ar užpildę elektroninę pasitikėjimo anketą VMI interneto svetainėje www.vmi.lt gyventojai informavo, jog atlyginimai vokeliuose mokami statybos ir remonto bendrovėse, taip pat viešojo maitinimo įstaigose, medžio apdirbimo įmonėse bei apgyvendinimo paslaugas teikiančiose bendrovėse. Sulaukta nemažai pranešimų ir apie mokestinius pažeidimus krovos, pervežimo, transportavimo bei taksi paslaugas teikiančiose bendrovėse.

Anot S.Trečekausko, pasiteisino ir tai, kad tą patį pasitikėjimo telefono numerį 1882 galima rinkti visoje šalyje, todėl gyventojai jį nesunkiai įsiminė. Praktika parodė, kad bendras numeris kur kas efektyvesnis negu keletas pasitikėjimo numerių apskrityse.

„Gaudami informaciją apie mokestinius pažeidimus centralizuotai, galime kokybiškiau ir operatyviau įvertinti situaciją, apsaugoti pareiškėjo anonimiškumą ir konfidencialumą, - teigia VMI viršininko pavaduotojas.

Įvertinus gautą informaciją, ji perduodama atitinkamiems padaliniams – VMI Kontrolės departamentui arba apskričių valstybinių mokesčių inspekcijų specialistams. Tiriant šiuos atvejus efektyviai bendradarbiaujama su kitomis institucijomis – FNTT, Valstybine darbo inspekcija.

Pasak S.Trečekausko, pasitikėjimo telefonas neturi tapti keršto įrankiu.

„Per du mėnesius esame gavę informacijos, kuri gana akivaizdžiai atrodo kaip nelabai pagrįstas noras savotiškai atsiteisti su buvusiu darbdaviu. Pažymime dar kartą, kad visa informacija labai kruopščiai patikrinima– tam gali būti panaudojamos ne tik VMI duomenų bazės. Buvo atvejų, kai pranešama apie vokelius įmonėse, kuriose žemesnės grandies darbuotojų atlyginimas daugiau kaip 1500 litų atskaičiuos mokesčius. Siekiame, kad pasitikėjimo telefonas netaptų kliūtimi verslui. Ši priemonė skirta mažinti šešėlinę ekonomiką. Šiuo metu nemažai verslo atstovų jau deklaruoja visiškai kitokią verslo kultūrą, negu ji buvo prieš dešimtmetį. Tikimės, kad pasitikėjimo telefonas verslą paskatins pasitempti, o ne sukels nereikalingų įtarimų tiek savo darbuotojų, tiek VMI atžvilgiu. Tai visuomenės ir valdžios institucijų bendradarbiavimo pavyzdys, o verslas lygiai taip pat gali prisidėti prie skaidresnės verslo aplinkos kūrimo “,- teigė S. Trečekauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją