Povilas Djakonovas, nekilnojamojo turto agentūros "Faulana" prekybos agentas, nesistebi, kad miesto dykroje atsiradus prabangiam individualiam namui ar juo labiau jų eilutei, šalia esančių sklypų savininkai pakelia kainas.

"Motyvai – materialiniai ir psichologiniai", – tvirtina p. Djakonovas. Atsiranda tam tikros komunikacijos arba įsižiebia viltis, kad bendromis jėgomis jos bus atvestos.

Aringas Brazaitis, UAB "Latmas" turto vertintojas, sako, kad neužstatytoje teritorijoje atsiradę keli prabangūs namai kitiems yra ženklas, kad kuriasi prestižinis namų kvartalas. "Visada maloniau gyventi gražioje aplinkoje ir žinoti, kad kaimynas taip pat ją puoselėja", – teigia p. Brazaitis.

Patrauklioje urbanizuotoje teritorijoje esančio sklypo aras kainuoja 3.000–5.000 USD. Tuo tarpu tuščiame lauke aras žemės kainuoja iki 1.500 USD.

Anot p. Djakonovo, sklypai gali brangto šiose Vilniaus teritorijose – už Santariškių ligoninės, Fabijoniškėse, Visorių g. bei naujajame Trakų Vokės masyve. Anot p. Brazaičio, Kaune sklypai gali brangti Šilainių rajone.

Tačiau Donatas Bulvidas, UAB "Vestus" nekilnojamojo turto ekspertas, teigia, kad namas, kad ir koks jis būtų, negali turėti sklypo kainai didelės įtakos. Jam pritaria ir Arūnas Strolis, AB "Centro kubas" direktorius.