Įmonėms nuo įtarimų teks gintis teismuose, nes naujų pataisų apibrėžimai neaiškūs net Teisingumo ministerijai, trečiadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Finansų ministerijos pateiktame pataisų aiškinamajame rašte teigiama, kad jomis siekiama uždrausti operacijas ar sandorius, kurių tikslas - gauti mokestinę naudą, iškreipiant ar nuslepiant savo veiklos tikrąją ekonominę esmę.

"Naujos nuostatos bus taikomos tuomet, kai įmonės formaliai įstatymų nepažeis, tačiau ūkinės operacijomis ir sandoriais sieks mokestinės naudos, specialiai parinkdamos verslo ar sandorių rūšis", - sakė Finansų ministerijos Mokesčių administravimo skyriaus vyriausiasis specialistas Juozas Rėksnys.

Jis prognozavo, kad dažniausiai šiomis pataisomis bus vadovaujamasi aptikus, kad fiziniams asmenims vietoj darbo užmokesčio atlyginimą stengiamasi išmokėti kitu būdu ir taip išvengti pajamų mokesčių.

"Dabar populiaru darbuotojui mokėti minimalų atlyginimą, o didesnę dalį -kaip nuompinigius pagal sudarytą jam priklausančių patalpų nuomos sutartį. Mes galime atlyginimą palyginti su tokio specialisto paslaugų rinkos kaina ir įsitikinti, ar tai daroma siekiant mokėti mažesnius mokesčius", - teigė J.Rėksnys.

Šiomis pataisomis siekiama paspęsti spąstus ir užslėptiems dividendams: kai įstatinis kapitalas didinamas iš pelno, o paskui mažinamas akcininkams išmokamomis sumomis.

J.Rėksnys teigė, kad prieš pradėdama taikyti naująsias nuostatas Valstybinė mokesčių inspekcija visada pasvers, ar jos darbas apsimokės.

"Šių pataisų taikymą galima palyginti su palyginamųjų kainų taikymu muitinėje, tačiau pirmąsias galima taikyti daug plačiau, todėl ir jų poveikis turėtų būti didesnis", - sakė teisininkas Mindaugas Palijanskas, anksčiau dirbęs Finansų ministerijoje ir parašęs šias pataisas.

Teisingumo ministerijos atsiliepime dėl Mokesčių administravimo įstatymo pataisų pažymima, jog svarbiausios šių pataisų sąvokos "mokestinė nauda" ir "tikroji ekonominė esmė" yra neaiškios.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją