Taip pat specialistai, kelionėse lydintys svečius iš užsienio ir jų metu supažindinantys su Lietuvos istorija, kultūra ir, žinoma, virtuve, pastebi, kad kaimyninių šalių turistai prieš atvykdami jau žino, kokius maisto produktus pirks lauktuvėms.

Daugiausia turistams iš Rusijos, Lenkijos, Baltarusijos apie Lietuvą pasakojanti gidė Danuta Bernatovič DELFI sakė, kad dažniausiai lauktuvių turistai perka juodą duoną, lietuviškus skilandžius, trauktinę „Trejos devynerios“, midaus balzamą „Suktinį“.

„Juoda duona jiems nežinoma, pas juos tokios nėra“, – aiškina pašnekovė.

Šakočiai kartais irgi tampa lauktuvėmis, tačiau tai, anot jos, nėra tipiškas lietuviškas gaminys, nes „baumkuchenas“ yra ir Vokietijoje, ir Lenkijoje. „Ten jie yra kitokie, todėl ir mūsiškiai visai skanūs“, – sako gidė.

D.Bernatovič teigimu, lietuviškais tradiciniais baltais varškės sūriais dažniausiai domisi baltarusiai, taip pat beveik visi atvykėliai perka nedidelius džiovintus varškės sūrelius. „Dažnai turistai klausia, kur galima nusipirkti mažų baltų sūrelių“, – pasakoja D.Bernatovič.

Gidė sako, kad turistai prieš atvykdami jau turi užsakymų, ką parvežti lauktuvių, o gidų tik klausia, kur skaniausi tradiciniai lietuviški patiekalai.

„Visada klausia, kokie saldainiai yra tipiški lietuviški, tačiau, atvirai sakant, nežinau, ką galima būtų pasiūlyti, visi panašūs, nebent specifiniai brangesni saldainiai „Vilnius“ ar „Sostinė“, tačiau kai kurie nori paprastų lauktuvių, kuriomis galima pavaišinti visus, o šiuos perka ne visiems“, – sako gidė.

Anot jos, lietuviškais šokolado gaminiais domisi vis mažiau atvykėlių, nes „jie gaminami pagal vakarietiškus standartus“. Ji teigia, kad kartais turistai lauktuvių veža ir baltą lietuvišką degtinę.

Į JAV maisto vežti negalima

Dažnai turistus iš JAV ir Didžiosios Britanijos lydinti gidė Virginija Anskaitienė DELFI sakė, kad maisto produktai nėra populiariausios lauktuvės pirmiausiai dėl to, kad, pavyzdžiui, į JAV labai sudėtinga įvežti maisto produktus.

„Duonos kiek nusiperka, šokolado, na, kartais rizikuodami kokį šakotį bando namiškiams parvežti“, – pasakoja gidė.

Jos teigimu, turistai labai mėgsta lietuvišką juodą duoną, jos ragauja ir pusryčiaudami, ir valgydami restoranuose. Ji sako, kad kai gidai paaiškina, jog lietuviška degtinė yra kokybiška, pabandymui atvykėliai ir jos nusiperka.

Anglai, anot jos, dažniausiai perka duonos, šakotį, kartais rūkytos mėsos gaminių, tačiau dažniausiai iš Lietuvos keliauja populiariausi suvenyrai – lino gaminiai.

„Dažniausiai ieško lino, nes čia jis pigesnis nei kitose Europos šalyse, jie dažnai labai gražių drabužių suranda“, – sako V. Anskaitienė.

Žinoma, pasak jos, perkami ir gintaro, keramikos, medžio dirbiniai.

Klausinėja ikrų

Gidas Andrejus Lychvaris, lydintis turistus iš Japonijos, JAV, Anglijos, Norvegijos, Italijos, Ispanijos, Prancūzijos, DELFI sakė, kad pakankamai dažnai atvykėliai teiraujasi apie ikrus, šiek tiek namiškiams ir šokolado parveža.

„Tačiau kad kažką ypatingo vežtų iš maisto produktų, tai ne. Duoną iš tikrųjų mėgsta, visi, kas valgo, ją giria ir vertina“, – aiškino gidas.

Jis teigia pastebėjęs, kad labiausiai stipriaisiais lietuviškais gėrimais domisi skandinavai, o japonai visada ragauja kibinų, visai neseniai pirko šakotį. „Kibinai Japonijos turistiniuose lankstinukuose yra išreklamuoti ir jie jiems būna įtraukti į valgiaraštį“, – aiškina A. Lychvaris.

Jis teigia, kad dažniau vis dėlto namiškiams vežami suvenyrai, o ne maisto produktai, populiariausi gaminiai iš lino, keramikos, ypač iš gintaro, šiek tiek iš stiklo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją