Rusijos koncerno "Gazprom" valdoma KTE maitina ne tik Rusijos koncerną, bet ir krauna didelį turtą įtaką prarandantiems buvusiems jos vadovams, trečiadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Kauno šiluminei elektrinei valdyti KTE penkiolikai metų yra pasisamdžiusi operatorių Energijos sistemų servisą, kurio akcininkai yra buvęs KTE vadovas Algimantas Stasiukynas, pavaduotojo Ričardo Matijošaičio kontroliuojama bendrovė "Haupas" ir Energijos sistemų serviso vadovas Romualdas Rutka, anksčiau vadovavęs elektrinei.

Pernai KTE Energijos sistemų servisui davė apie 14 mln. litų pelno, iš kurio dividendais buvo išmokėta net per 10 mln. litų. Energijos sistemų servisas A.Stasiukynui dividendų išmokėjo 624 tūkst. litų, R.Rutkai - 832 tūkst., "Haupui" - 3,6 mln. litų, o ribotos atsakomybės Šveicarijos bendrovei "Magdelain Holding" - 5,3 mln. litų.

Manoma, kad už Šveicarijos bendrovės yra "Gazprom" viceprezidentas ir KTE valdybos pirmininkas Aleksandras Riazanovas - Energijos sistemų serviso akcininkų globėjas.

KTE Energijos sistemų servisui buvo dosni ne tiktai pinigais. Šiai bendrovei atiteko KTE vandentiekio sistema, ji taip pat valdo elektrinės aukšto slėgio dujotiekį.

Energijos sistemų servisas įkurtas tuo metu, kai Kauno elektrinę įsigijo Rusijos "Gazprom".

A.Stasiukynas teigė, kad Energijos sistemų serviso išmokėti 600 tūkst. litų dividendų tėra smulkmena, nes jam dabar siūlomos algos yra kur kas didesnės. Jis tvirtino nebuvęs šios įmonės steigėjas, įsigyti akcijų pasiūlė kiti bendrovės akcininkai, apie kuriuos jis nenorėjo pasakoti.

KTE valdyba neseniai atleido A.Stasiukyną iš pareigų ir į jo vietą paskyrė technikos direktorių Antaną Pranculį. Tačiau A.Stasiukynas nepripažįsta pokyčių ir teigia nepraradęs įgaliojimų. Po pirmadienį pasibaigusių atostogų jis neketino grįžti į darbą, tačiau dabar teigia grįžęs ginti savo komandos, kol baigsis neaiški situacija.

A.Stasiukynas aiškino neva nežinąs, kad vyko valdybos posėdis, nes net nebuvo į jį pakviestas, be to, protokolą pasirašė tik du valdybos nariai.

Aistras pakurstė KTE valdybos vadovo A.Riazanovo laiškas, kad jis nieko nežino apie Lietuvoje vykusį valdybos posėdį. Todėl Kauno apylinkės teismas A.Stasiukyno iniciatyva laikinai uždraudė vykdyti valdybos posėdžio nutarimus.

Tokia A.Riazanovo pozicija kelia abejonių, mat KTE vadovybę yra pasiekęs "Gazprom" prezidento Aleksejaus Milerio parašu patvirtintas dokumentas, kuriame nurodoma, kaip turi balsuoti koncerno atstovai KTE valdybos posėdyje. Jame rašoma, kad turi būti balsuojama už A.Stasiukyno atleidimą iš KTE vadovo pareigų, o vietoj jo skirti A.Pranculį.

Posėdyje, kuriame A.Pranculis buvo išrinktas KTE vadovu, dalyvavo 4 iš 5 valdybos narių. Tad posėdis ir jame priimti sprendimai buvo teisėti.

Nemalonūs pokyčiai KTE vadovams prasidėjo prieš mėnesį, kai į KTE valdybą buvo paskirti du Lietuvos dujų bendrovės "Dujotekana" vadovai Rimandas Stonys ir Petras Vojeika. Jau tada buvo aišku, kad KTE bręsta permainos.

Tai reiškia, kad "Dujotekana" didins įtaką KTE, greičiausiai įsigydama daugiau jos akcijų. Tokia galimybė numatyta pagal susitarimą su "Gazprom". "Dujotekana" kartu su rusais dalyvavo privatizuojant Kauno elektrinę ir gali pretenduoti mažiausiai į ketvirtadalį KTE akcijų.

"Dujotekanos" vadovas R.Stonys komentuoti įvykių KTE nenorėjo. "Dujotekana" teismo sprendimą dėl KTE valdybos posėdyje priimtų sprendimų vykdymo laikino sustabdymo skųs Kauno apygardos teismui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją