Jei mes sutiksime su ES diktuojama elektrinės uždarymo data (2009 metais), požiūris į šią problemą gali būti švelnesnis, nes jau dabar aišku, kad be 2004 metų šios sistemos įdiegti nepavyks", - dienraščiui "Lietuvos rytas" sakė Energetikos instituto direktorius Jurgis Vilemas.

Jo teigimu, šis klausimas neabejotinai iškils birželį vyksiančiame Lietuvos branduolinės saugos konsultacinio komiteto, kurį sudaro 8 užsienio ir 3 Lietuvos eksportai, posėdyje.

Antroji stabdymo sistema, kuri sustabdo reaktorių, jei dėl avarijos ar gedimo to nepadaro pirmoji apsaugos sistema, turėjo būti įdiegta dar 2000 metais pagal 1997 metų Ignalinos AE saugos tarnybos, sudarytos iš užsienio ekspertų, rekomendacijas. Tai buvo viena iš 7 rekomendacijų elektrinės saugai didinti. Kiti siūlymai jau įgyvendinti.

Tačiau jėgainės saugumą kontroliuojančios Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) vadovas Saulius Kutas teigė, kad Lietuva neturi jokių tarptautinių įsipareigojimų, susijusių su antrosios antrojo reaktoriaus stabdymo sistemos įdiegimu, ir tik VATESI gali reikalauti sustabdyti reaktorių, jei jis neatitiktų saugos reikalavimų. 1997 metų ataskaitą jis pavadino rekomendaciniu dokumentu.

Naująją sistemą Ignalinos AE instaliuos geriausiu atveju tik 2004 metais, kai JAV bendrovė "Data Systems and Solutions", laimėjusi elektronikos įrangos tiekimo konkursą, per dvejus metus įvykdys savo įsipareigojimus.

Tai bus pirmoji pasaulyje antroji stabdymo sistema sovietiniuose RBMK reaktoriuose. Projektas vertinamas daugiau nei 34,5 mln. litų, jo valdymo grupę sudarys Didžiosios Britanijos bendrovės NNC specialistai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją