Nors už šio įstatymo nesilaikymą gresia administracinė atsakomybė, tik dalis prekybos centrų, perkant naują elektronikos gaminį, priima senąjį.

Galima atiduoti ir lempas, ir žaislinius traukinukus

Kaip DELFI sakė Aplinkos ministerijos Užterštų teritorijų ir atliekų skyriaus vyr. specialistė Gintarė Gulbinienė, priimti seną elektronikos gaminį parduotuvė privalo dykai, tačiau prietaisas turi būti tos pačios rūšies – pavyzdžiui, įsigydami televizorių, negalite reikalauti, kad parduotuvė priimtų jūsų seną šaldytuvą, nebent tai ji padarytų geranoriškai. Tačiau senas gaminys gali būti nepriimtas, jei įranga išardyta, neturi pagrindinių detalių ar turi kenksmingų atliekų. Parduotuvė pati privalo pirkėją perspėti apie galimybę atsikratyti seno elektronikos gaminio - apie tai ji turi informuoti raštu atskiru skelbimu ar lankstinuku.

Minėta tvarka apima įvairiausius elektronikos gaminius – šaldytuvus, televizorius, kompiuterius, plaukų džiovintuvus, elektroninius muzikos instrumentus, mobiliuosius telefonus, elektrinius grąžtus, pjūklus ir kt. Čia priskiriamos ir lempos, išskyrus buityje naudojamas volframines elektros lemputes. Įdomu tai, kad priduoti galima ir žaislus, nors dalis jų (pvz., traukinukas) nejungiami į elektros tinklą, o maitinami elementais.

Įstatymą vykdo ne visi stambieji prekybos centrai

DELFI pasidomėjo, kaip Atliekų tvarkymo įstatymo nuostatų laikomasi praktiškai. Vilniuje Paskambinus į 6 stambiuosius elektros ir elektroninės įranga prekiaujančius prekybos centrus, tik pusė jų – “Elektromarkt” Žirmūnuose, “BMS Megapolis” Laisvės prs. ir “Taip lengviau” Žirmūnuose - sutiko perkant naują gaminį paimti tos pačios rūšies seną. “Elektromarkt” atstovė iškart pasakė telefono numerį, kuriuo paskambinus atvažiuosianti mašina išsivežti seno šaldytuvo.

Prekybos tinklo “Taip lengviau” atstovai sakė atvežtą seną šaldytuvą paimsiantys dykai, o už paėmimą iš namų reikėtų sumokėti 20 litų.

Tačiau kiti prekybos centrai apie senų elektronikos gaminių išvežimą nieko nežinojo. Tai padaryti atsisakė Žirmūnų “Topo centras”, P. Lukšio gatvėje įsikūrusi “Ogmina”. “Ogminos” atstovas pareiškė, kad parduotuvė šito netgi neturinti daryti.

Senos prekybos technikos perkant naują nepriimantys patvirtino ir “Senukų” prekybos centro “Banginyje” atstovai.

Pardavėjas, atsisakęs priimti seną elektronikos įrenginį, atsako Administracinių teisės pažeidimų kodekso numatyta tvarka. Tai užtraukia baudą nuo vieno tūkstančio penkių šimtų iki trijų tūkstančių litų.

Iš surinktų prietaisų gimsta antrinės žaliavos

G. Gulbinienė teigia, kad pasakyti, kaip šių nuostatų laikomasi praktiškai, sunku. Pasak jos, dalis prekybos centrų dėl atliekų išvežimo sudarę sutartis su atliekų perdirbimo įmonėmis, kurios į prekybos centrus pristato specialią atliekų surinkimo įrangą.

UAB „Elektroninių mašinų perdirbimas“ (EMP), seniausiai šalyje užsiimančios atliekų tvarkymu bei elektronikos atliekų perdirbimu generalinis direktorius Almontas Kybartas sako, kad naujoji atliekų surinkimo sistema pamažu vystosi. Apie tai byloja su asociacija „Infobalt EPA“, vienijančia daugiau kaip 30 įmonių, gaminančių arba importuojančių elektroninius ir elektros įrenginius, sudaromos atliekų surinkimo sutartys. Tačiau jis pastebi, kad prekybos centrai, nenorėdami įgyvendinti naujovių ir nematydami naudos, dar nelabai aktyviai užsiima senų gaminių rinkimu. EMP, sudaręs sutartį su prekybos centru, nemokamai išveža susikaupusias elektrotechnikos atliekas. A. Kybartas pasakoja, kad dabar kuriama nauja – konteinerių – sistema, kai prekybos centrai atliekas kaupia EMP atgabentuose konteineriuose, o ne savuose sandėliuose, kaip dar daug kur yra iki šiol.

“Jie turi informuoti, bet pasikabina skelbimą nematomoje vietoje ir žmonės nežino”, - A. Kybartas skeptiškai kalba apie prekybininkų pareigą pranešti apie galimybę priimti seną elektronikos gaminį.

Surinktos elektrotechnikos atliekos perdirbamos Lietuvoje. Iš šaldytuvų gaminamas antrinis stiklas, metalo laužas, iš senų televizorių naujai gimsta antrinis stiklas, spalvotieji metalai. Daugiausiai surenkama stambių namų apyvokos reikmenų – šaldytuvų, televizorių, viryklių ir skalbimo mašinų. Anot EMP direktoriaus, norint surinkti daugiau smulkių atliekų, parduotuvės už atneštą seną gaminį naujai perkamam turėtų taikyti nuolaidas.

Pagal ES reikalavimus, Lietuva iki 2008 m. privalo surinkti 14 tūkst. tonų elektros prietaisų atliekų, tačiau dabar surinkta tik maža dalis to.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją