Praėjusiais metais ekologiškai ūkininkavo 1811 Lietuvos ūkininkų. Be chemikalų auginamos produkcijos laukai užėmė 3 procentus bendro žemės ūkio naudmenų ploto. Šalies ekologinių ūkių šeimininkų nuotaikos pesimistinės. Jiems nesiseka parduoti užaugintos produkcijos, todėl ūkininkai pradeda žvalgytis į užsienio rinkas.

Tačiau Lietuvos vartotojų instituto iniciatyva atlikta apklausa parodė, kad daugiau kaip pusė mūsų šalies gyventojų įsitikinę, jog perka ekologiškus produktus.

Pirkėjai nežino, kurie produktai iš tiesų yra ekologiški. Vyrauja klaidinga nuomonė, jog ekologiški yra visi lietuviški produktai arba tie, kurie užauginti smulkiuose ūkiuose.

"Daug kas mano, jog jų sode užaugintos daržovės ir vaisiai yra ekologiški. Tai taip pat netiesa. Ekologiniams ūkiams keliami labai griežti reikalavimai", - tvirtino Lietuvos vartotojų instituto prezidentė Zita Čeponytė.

Lietuvos vartotojų institutas iškėlė versiją, jog pagrindinė problema, dėl kurios ekologiška produkcija mūsų šalyje sunkiai skinasi kelią, yra nesusikalbėjimas. Ūkininkai nesusidera su prekybos centrais, tad negali sklandžiai realizuoti produkcijos.

Vartotojai pirktų ekologiškus maisto produktus, bet dėl žinių stokos nesugeba jo atsirinkti.

Ekologinių ūkių šeimininkai įsitikinę, jog jų gaminama produkcija nepaklausi dėl reklamos trūkumo. Apsipirkti užsukusiems pirkėjams tenka ieškoti ekologiškų produktų.

Visame pasaulyje ekologiškai užaugintos daržovės, vaisiai, javai, kiti produktai yra net kelis kartus brangesni už tuos, kurie užauginti su chemikalais. Lietuvoje ekologiškuose ir paprastuose ūkiuose užaugintos produkcijos kainos skiriasi nežymiai. Prekybos centruose jos 20-30 procentų didesnės, o per muges visai nesiskiria.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją