Susidomėjimas mažas

Šalyje trūkstant darbo jėgos, jos paklausa vasarą dar labiau išauga - darbuotojus tenka išleisti kasmetinių atostogų. Kai kurių specialistų manymu, šias problemas puikiai išspręstų trumpalaikė personalo nuoma, tačiau, darbdavių tvirtinimu, idėja nebloga, tačiau kol kas išsiverčiama ir be to. Užsienyje laikinų darbuotojų nuoma - populiari paslauga.

Utenos darbo biržos vadovas Alvydas Sipavičius teigė, kad darbuotojų trūkumą vasarą darbdaviai sprendžia įvairiais būdais - vieni galbūt daugiau mokėdami liekantiems, kiti randa kitų būdų.

Jo tvirtinimu, kažkiek besidominčių galimybe įsidarbinti vietoj atostogaujančių nuolatinių darbuotojų yra, tačiau didelio susidomėjimo nesulaukiama.

A.Sipavičiaus manymu, Užimtumo rėmimo įstatymas sujudins šią rinką, ir bedarbius bus galima įdarbinti trumpesniam laikui - darbdaviams bus patrauklu gauti kompensacijas. Tačiau priminė, kad įstatymas numato tik tikslinių atostogų atvejus.

Kita vertus, jo teigimu, vasarą ir šiaip jaučiamas sezoniškumas - reikia nemažai sezoninių darbuotojų.

Panevėžyje situacija panaši. Pasak Panevėžio darbo biržos direktoriaus Juozo Mėlynavičiaus, darbdaviams būtų galima pagelbėti - rasti laikinų darbuotojų, tačiau tokios paslaugos beveik nepageidaujama. „Pas mus yra užsiregistravę įvairių specialybių žmonių, gal ne visiems padėtume, tačiau rastume ir reikalingų profesijų bedarbių“, - teigė J.Mėlynavičius.

Laikinais įmanoma pakeisti ne visus

UAB „Vilniaus duona“ generalinė direktorė Rita Ramanauskienė tvirtino, kad tiek „Panevėžio duonoje“, tiek „Vilniaus duonoje“ visus metus dirba maždaug devyniais darbuotojais daugiau nei reikėtų. Taip elgiamasi, kad vasarą kiltų mažiau problemų dėl personalo.

„Kasmet iš karto išleidžiame paeiliui lygų skaičių darbuotojų. Į tų, kuriuos įmanoma pakeisti, kartais samdome laikinus darbuotojus“, - tvirtino ji.

Tačiau yra tokių darbuotojų, kurių žmonėmis iš gatvės pakeisti negalima - tai tešlamaišiai, kepėjai ir kt. Tai yra žmonių, kurių darbui reikia tam tikros patirties, įgūdžių, nuo kurių priklauso kokybė.

Į mažiau įgūdžių reikalaujančias nuolatinių darbuotojų darbo vietas priimami studentai.

Pasiskirsto visiems metams

AB „Panevėžio energija“ atstovė spaudai Daiva Paulauskienė tvirtino, kad įmonės veikla yra sezoninė, tai yra darbuotojai daugiausia darbo turi šildymo sezono metu. Dėl šios priežasties vasarą gali atostogauti beveik visas bendrovės personalas.

„Aišku, vyksta trasų, katilinių remontų darbai, tačiau samdomų darbuotojų vasaros metu papildomai priimti tikrai nereikia“, - tvirtino D.Paulauskienė. AB „Lietkabelis“ generalinio direktoriaus Sigito Gailiūno manymu, įmonėje vienu metu visi neatostogauja. Metų eigoje atostogaujama slenkančiu grafiku, aišku, daugiausia - vasarą.

S.Gailiūnas abejojo, ar įmanoma jų įmonėje dirbti laikiniems darbuotojams. „Nekvalifikuotiems darbuotojams galbūt. Ji darbas reikalauja tam tikros specifikos,vargiai įsivaizduoju. Pas mus specialybės mokymas trunka 3-6 mėnesius“, - aiškino įmonės vadovas.

Auginasi darbuotojus

AB „Rokiškio sūris“ gamybos direktorius Dalius Trumpa tvirtino, kad trumpalaikio personalo nuomos idėja yra įdomi, tačiau įmonė kol kas tokių darbuotojų nesamdo. „Kol kas tokios minties nekilo. Tai būtų priimtina tokioms darbo vietoms, kuriose žmogų galima išmokyti dirbti per vieną dieną“, - įsitikinęs jis.

D.Trumpos teigimu, įmonėje žmonės atostogauja paeiliui. Be to, nespecifiniams darbams atlikti vasarą samdo aukštesniųjų klasių moksleivius - įmonės darbuotojų vaikus.

„Mes taip elgiamės ne dėl to, kad trūksta darbuotojų, o dėl to, kad moksleiviai susipažintų su įmone, su darbu joje. Gal kuris nors ateityje ir grįš dirbti“, - sakė D.Trumpa.

Jo teigimu, tik nepilnamečius įdarbinti nėra taip paprasta - daug įstatymų reikalavimų. Kai kurie, D.Trumpos manymu, biurokratiniai.