Šį mėnesį į Lietuvą iš viso turėtų atitekėti apie 1,3 mln. tonų naftos, trečiadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Jau daugelį mėnesių naftos į Lietuvą iš Rusijos buvo tiekiama apie 42 tūkstančius tonų per parą, o dažnai šis rodiklis siekdavo net 50-52 tūkst. tonų. Tačiau padėtis pradėjo keistis, kai paaiškėjo, jog "Mažeikių nafta" atiteks Lenkijos bendrovei "PKN Orlen".

Naftos ekspertai mano, kad mažėjantis naftos tiekimas į Lietuvą gali būti su tuo susijęs.

Neseniai vieno didžiausių Rusijos naftos koncernų "LUKoil" viceprezidentas Leonidas Fedunas pareiškė, kad koncernui nenaudinga tiekti naftą "Mažeikių naftai". Kremliui lojalaus "LUKoil" viceprezidentas aiškino, kad koncernui tiekimas į Lietuvą yra neįdomus, ir teigė manąs, jog panašią nuomonę išsakys dauguma kitų Rusijos naftos tiekėjų.

Tuo tarpu Mažeikių naftininkai tikino, kad "LUKoil" elgiasi priešingai, negu kalba jo atstovai: liepos-rugsėjo mėnesiais koncernas naftos gabenimo bendrovės "Transneft" prašė leidimo tiekti Mažeikiams daugiau naftos, nei "Transneft" leido.

Anksčiau naftos tiekimo reikalus komentavęs "Mažeikių naftos" vadovo pavaduotojas naftos ir jos produktų logistikai Redas Kristanavičius dabar kalba nenoriai. Bendrovės komunikacijos skyriaus viršininkas Giedrius Karsokas tik užsiminė, kad Mažeikių įmonė vykdo anksčiau numatytą planą - perdirbti 8,6 mln. tonų per metus.

G.Karsoko žiniomis, pirmąjį šių metų pusmetį dirbta sėkmingai - perdirbta 4,7 mln. tonų naftos ir kitos žaliavos. O tai yra 280 tūkst. tonų daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Kol nebaigtas "Mažeikių naftos" įsigijimo sandoris, Lenkijos bendrovės "PKN Orlen" atstovas Dawidas Piekarzas padėties nekomentavo. Jo žiniomis, "Mažeikių nafta" trečiąjį ketvirtį turi gauti užtektinai naftos.

"PKN Orlen" vadovai yra sakę, kad nesibaimina galimų Rusijos trukdymų ir reikalui esant nafta bus gabenama iš Roterdamo.

Atrodo, lenkai nėra visai garantuoti, kad sandorį pavyks užbaigti sėkmingai. Neseniai "PKN Orlen" paskelbė savo akcininkams planuojanti išmokėti rekordinius 1,632 mlrd. litų 2005 metų dividendus, jeigu iki kitų metų kovo nenusipirks Lietuvos įmonės.

Su tokia sąlyga dividendus patvirtino visuotinis akcininkų susirinkimas. Jeigu "Mažeikių naftos" įsigijimo sandoris numatomu laiku neįvyktų, už 1 akciją "PKN Orlen" mokėtų 3,8 lito dividendų - tai būtų didžiausi koncerno dividendai akcininkams per pastaruosius septynerius metus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją