"Pavasaris buvo labai sunkus. Pavasarinio medaus mažai kam teko paragauti. Jo ne kažin kiek prisukome, todėl jis šiemet brangesnis", - sakė Bagaslaviškio kaime (Širvintų rajonas) bites laikantis Gediminas Žilinskas.

Sunešti kiaulpienių, vaismedžių medaus bitėms sutrukdė vėlyvas pavasaris, kuris šiemet buvo šaltas, žolynai vėlavo sukrauti žiedus, bitės nerinko nektaro.

Bitininkai nekantriai laukia lietaus. Prasidėjusi sausra žalos gali pridaryti ir vasaros medunešiui. Kai kurie augalai per sausrą neišskiria nektaro, o iš likusių žiedų jį išgarina saulė.

"Dabar bitės dirba visu tempu, bet kenčia nuo sausros. Kol kas tikriausiai užtenka naktį iškrintančios rasos, nes bitės jau prikaupė medaus", - pasakojo bitininkas G.Žilinskas.

Dar neaišku, ar medaus mėgėjai šiais metais galės šaukštais kabinti liepų medų. Tam, kad šie medžiai išskirtų nektarą ir dienomis, ir naktimis, užtenka šilumos, bet trūksta drėgmės.

Bitininkai pavasarį susidūrė su dar viena problema - didžiuliu bičių spietimusi. Jie turėjo pasitelkti įvairias gudrybes, kad bitynuose sulaikytų spiečius.

Lietuvos bitininkai pernai surinko 1,333 tūkst. tonų natūralaus medaus. Didžiąją dalį rinkos sudaro poliflorinis - iš įvairių augalų žiedų suneštas medus. Tačiau lietuviai gali įsigyti ir rūšinio -liepų, aviečių, rapsų, grikių, kitokio medaus.

Marijampolės turguje pusės litro stiklainis šviežio medaus dabar kainuoja 10-12 litų. Toks pat kiekis pernykščio medaus kol kas kainuoja tik 6 litus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją