Kontūrus jau įgyja ir virš Karaliaus Mindaugo prospekto statoma trijų aukštų automobilių stovėjimo aikštelė. Joje bus įdiegta moderni apskaitos sistema, o saugumą užtikrins vaizdo stebėjimo kameros.

Stato masyvias kolonas

Šiuo metu Karaliaus Mindaugo prospektas ties statomu “Akropoliu” yra susiaurėjęs perpus. Uždarytoje atkarpoje generalinis rangovas “Mitnija” stato kolonas būsimai automobilių stovėjimo aikštelei. “Vėliau mes persikelsime į kitą prospekto pusę, arčiau Nemuno”, - sakė “Akropolio” projekto vadovas Audrius Ulozas.

Vienai kolonai sumontuoti iškasama kelių metrų gylio duobė. Keturkampės formos klojiniai užpildomi 31-32 kubiniais metrais betono. Jam sustingus, tvirtinama keliolikos metrų aukščio kolona, ant kurios vėliau bus dedamos 18 tonų sveriančios perdengimo plokštės.

Vien pirmame aukšte bus pastatytos 42 kolonos. Kiekvienai jų yra apskaičiuota 1000 tonų apkrova. “Visuose aukštuose bus sumontuota apie 200 kolonų”, - sakė A.Ulozas.

Prašys pratęsti terminą

Šiuo metu prie “Akropolio” didžiausias leistinas transporto greitis siekia tik 40 km/val. Tačiau šioje vietoje kelių policija dažniau stoviniuoja neatsitiktinai.

“Norime išvengti nelaimių, todėl kreipėmės į policiją dėl dažnesnės vairuotojų kontrolės”, - sakė “Mitnijos” generalinio direktoriaus pavaduotojas Audrius Matijošaitis.

Jis taip pat pripažino, kad į Savivaldybę bus kreipiamasi dėl šiuo metu uždarytos atkarpos termino pratęsimo. Uždaryti dalį prospekto statytojai leidimą turi tik iki liepos 30 d. Tačiau kolonų statymo ir važiuojamosios dangos atstatymo darbai užsitęs ne mažiau kaip savaitę. “Mitnijos” atstovai tiksliai negali pasakyti, kuriam laikui prašys pratęsti leidimo galiojimą, nes apie tai dar svarstoma.

Pastačius kolonas vienoje prospekto pusėje, eismą numatoma uždaryti kitoje jo dalyje, arčiau Nemuno. “Tačiau niekada nebus taip, kad nutrūktų eismas visu prospektu”, - vairuotojus nuramina A.Ulozas.

Bus nesudėtinga susigaudyti

Į automobilių stovėjimo aikštelę bus galima patekti iš abiejų Karaliaus Mindaugo prospekto pusių. “Viskas buvo suprojektuota taip, kad po darbo dienos pavargusiam pirkėjui nereikėtų sukti galvos dėl šviesoforų ar sudėtingų krypčių”, - sakė projekto vadovas A.Ulozas. Pačiame garaže vairuotojai galės matyti, kiek kiekviename aukšte yra laisvų vietų. Jas nurodys ant lubų pritvirtintos lemputės.

“Žalia šviesa reikš laisvą vietą, o raudona - užimtą”, - paaiškino A.Ulozas. - Automobilių stovėjimo subtilybės jau seniai žinomos Vakarų Europoje, nors Lietuvoje tai atrodys kaip naujovė”.

Trijuose aukštuose bus įrengta iš viso 2500 vietų. Vienas automobilių stovėjimo aikštelės aukštas užims 20 tūkst. kvadratinių metrų plotą. Garažo statybai numatyta apie 70 mln. litų.

Remontuoja senovinius pastatus

Prekybos ir pramogų centro statytojai jau atliko apie trečdalį suplanuotų darbų. Čia nugriauti menkaverčiai pastatai, nutiestos dujotiekio, vandentiekio ir nuotekų komunikacijos. Bendra grandiozinės statybos vertė siekia 275 mln. litų.

Akylai stebint paveldo sergėtojams renovuojami ir tvarkomi senoviniai pastatai. Vienų jų stogai dengiami cinkuota skarda, kitų - senovinėmis čerpėmis. “Vienam stogui čerpių gavome demontavę dalį kitų stogų”, - sakė “Mitnijos” darbų vykdytojas Rimantas Misukonis.

Praėjusio amžiaus pradžios statiniai architektūriškai su “Akropoliu” sudarys vieningą kompleksą. Objektą valdanti UAB “Vilniaus Akropolis” pažadėjo sutvarkyti ir statybų pašonėje esančią Karmelitų bažnyčią.

Iškilo prekybos centro “griaučiai”

Arčiau “Respublikos” viešbučio esančioje sklypo dalyje jau iškilo ir paties “Akropolio” konstrukcijos. Būsimo pastato šoną darbininkai vakar dengė plokštėmis. “Čia bus kino salės”, - aiškino A.Ulozas. Pirmuose “Akropolio” aukštuose įsikurs parduotuvės, o trečiajame lankytojų lauks pramogos.

83,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto “Akropolyje” įsikurs daugiau nei 180 operatorių, tarp jų - “Hyper Maxima”, “Eurovaistinė”, boulingo klubas, moderni ledo arena, daugybė parduotuvių ir restoranų.

Prekybos ir pramogų centro projekto autoriai - architektai Gediminas Jurevičius ir Algimantas Kančas. Pirmiesiems lankytojams “Akropolis” duris atvers šių metų pabaigoje.