Atliks detalųjį planą

Bioetanolio gamyklos steigimu Panevėžio rajone besirūpinančios verslo valdymo firmos „Leo ir Ko“ direktorius Leonas Jankauskas apie pradėtus darbus kol kas kalba nedaug. Verslininko teigimu, optimistiškiausios prognozės, kad gamykla bus pastatyta 2007-ųjų pabaigoje.

Šiuo metu bus pradėtas detalusis gamyklos planas, specialistai vertins galimą gamyklos poveikį aplinkai, bus atliekami kiti derinimo darbai.

PB duomenimis, bioetanolio gamyklą planuojama statyti Miežiškių seniūnijos teritorijoje netoli miesto pramoninės zonos šiauriniame rajone. Vieta strategiškai patogi, nes netoliese yra geležinkelis, dujų magistralė bei inžineriniai tinklai.

Pirmauja vokiečiai

L.Jankauskas nepaneigė, kad statyboms įsigyta apie 10 hektarų žemės. Analogiška gamykla jau veikia Šilutėje, taip pat statoma Pasvalyje.

„Europoje tokių gamyklų daug, ypač Vokietijoje. Vokiečiai juokauja, kad pas juos kas mėnesį išdygsta po vieną tokią gamyklą. Yra net atskiros įmonės, gaminančios specialią įrangą bioetanolio gamykloms“, - PB sakė „Leo ir Ko“ direktorius.

Jei gamyklą pavyktų pastatyti, joje, pasak L.Jankausko, būtų apie pusantro šimto darbo vietų. Šiuo metu pirmieji darbuotojai jau priimti - grupė buvusių „Ekrano“ specialistų dirbs reikiamus organizavimo darbus.

Bioetanolio poreikis augs

Bioetanolis gali būti gaminamas iš kviečių, rugių bei kvietrugių. Pastarąją rūšį planuojama perdirbti Panevėžio rajone, nes kvietrugiai tinkamiausi dėl jų augimo savybių. Preliminariais paskaičiavimais, per metus bus perdirbama apie 130 tūkstančių tonų grūdų ir pagaminama apie 40 tūkstančių tonų bioetanolio.

L.Jankauskas neabejoja, kad turėtų išlošti grūdų augintojai, nes bioetanolio poreikis ateityje didės. Bioetanolis yra maišomas į benziną ir sumažina jo suvartojimą.

„ES direktyvos numato, kiek bioetanolio turi būti įmaišoma į benziną. Šiuo metu tai yra 2,5 procento, kitais metais kiekis padidės iki 5 procentų, o vėliau - reikės dar daugiau“, - sakė L.Jankauskas.

Tariasi su KTU

PB duomenimis, gaminant bioetanolį gaunami antriniai produktai: sausi žlaugtai bei angliarūgštė. Ji gali būti naudojama chemijos bei maisto pramonėje, medicinoje. Sausi žlaugtai dedami kaip papildas į gyvulių ir paukščių pašarus.

Tačiau šalies pramonėje žlaugtų lieka nemažai ir gali atsirasti jų perteklius. Dar sprendžiama, kur bus naudojami Panevėžio rajono gamykloje gauti žlaugtai. Dėl šito konsultuojamasi su Kauno technologijos universitetu. L.Jankausko teigimu, ekonomiškiausia žlaugtus parduoti, bet jei to nepavyktų - jie gali būti naudojami biodujų gamybai.

Numatomos investicijos į gamybos kompleksą yra apie 120 milijonų litų.

Žemės ūkio rūmų duomenimis, bioetanolis taupo benziną, ypač populiarėja JAV ir Brazilijoje bei užima nemenką rinkos dalį. Vokietijos ekspertai yra paskelbę, kad 2020 metais kas ketvirtas litras benzino ar dyzelino bus pakeistas biodegalais. Todėl jau dabar daugelyje Europos Sąjungos šalių daromos milijoninės investicijos spirito bei biodyzelino gamyklų statybai.