Įsisenėjusi problema

Ketvirtadienį vykusio miesto Tarybos posėdžio metu patvirtino naujas Miesto tvarkymo ir švaros taisykles. Vienas skirsnis jose reglamentuoja muzikos ir masinius renginius bei triukšmą keliančią ūkinę veiklą.

Triukšmingumo lygis Palangoje, o ypač J.Basanavičiaus gatvėje, yra itin aktualus kiekvieną vasarą. Visuomenės sveikatos centro specialistų rengiami patikrinimai įsisenėjusios problemos išspręsti nepadeda.

Ši problema miesto Tarybos posėdžio išvakarėse buvo aptarta ir su atsakingais specialistais.

Kovoti sudėtinga

Pasak Visuomenės sveikatos centro (VSC) vadovo Edmundo Vaitiekūno, garsus muzikavimas kurorto kavinėse nesiliauja jau vienuoliktą vasarą. Kovoti su šia problema sudėtinga.

Stovint gatvėje, kaip atkreipė dėmesį E.Vaitiekūnas, sudėtinga išmatuoti, kuri kavinė viršija leistiną triukšmingumo lygį, kai aplink garsi muzika sklinda iš penkių pastatų. Taigi triukšmo matavimo prietaisų parodymų neįmanoma teisiškai pagrįsti.

O jei VSC specialistai užeina triukšmingumo lygio tikrinti į kavinės vidų, jie privalo apie tai oficialiai pranešti – užsiregistruoti žurnale, taigi muzika tuo metu, savaime aišku, pritildoma.

Gerokai viršija

Pagal higienos reikalavimus nuo 22 val. iki 6 val. lauke triukšmingumo lygis neturėtų viršyti 40 decibelų, o kavinių viduje – 80 decibelų. Tačiau, VSC vadovo teigimu, tikrindami specialistai lauke nustato 75 ar net 100 decibelų.

“Toks triukšmingumo lygis Palangoje”, - konstatavo E.Vaitiekūnas.

Anot VSC vadovo, siekiant išspręsti įsisenėjusią problemą, būtų galima nustatytomis valandomis apskritai uždrausti muzikuoti lauke.

Kartais suserga

Esama padėtimi nepatenkinti ir dalis J.Basanavičiaus g. dirbančių verslininkų. Pasak natūralios medicinos centro bei kavinės “Žvaigždė” savininkės Andželikos Karpovič, triukšmas leistinas normas viršija du ar tris kartus. Pasiūlymas neiti į J.Basanavičiaus gatvę tiems, kuriems nepatinka per didelis garsas, anot verslininkės, yra ne kas kita, kaip tik piliečių teisių pažeidimas.

A.Karpovič atkreipė dėmesį, jog yra buvę ne vienas ir ne du atvejai, kai poilsiautojai, pasivaikščioję itin triukšminga J.Basanavičiaus gatve, suserga.

Apsistoja neilgam Problemų kyla ne tik poilsiautojams, bet ir šioje miesto dalyje dirbantiems verslininkams – jie, anot A.Karpovič, neturi galimybės normaliai teikti apgyvendinimo paslaugas. “Poilsiautojai vieną dieną pabūna ir išsiregistruoja”, - sakė verslininkė.

Triukšmingumo lygis aktualu ir kavinių darbuotojams. Anot A.Karpovič, jauni padavėjai ar barmenai priversti visą dieną praleisti triukšme, skundžiasi, kad nuo jo pavargsta.

Rėkauja naktimis

Labai aktualu, anot A.Karpovič, yra ir nakties triukšmas. “Šimto metrų atstumu išsidėstę trys naktiniai klubai, o privažiavimas prie jų – vienas. Nereikia daug komentuoti – girtas jaunimas rėkauja, tranko mašinų dureles, garsiai leidžia muziką, mušasi. Ir taip – visą naktį”, - kalbėjo A.Karpovič.

Policijos pareigūnai, anot verslininkės, į tai nesikiša bei teigia negalintys nieko padaryti. “Nutildyti triukšmą jie nemano esant reikalinga”, - apgailestavo verslininkė.

Trys problemos

Išklausęs verslininkės argumentų vicemeras Rimantas Garolis išskyrė tirs pagrindines problemas. Pirmiausia – lauko kavinės, kuriose muzika groja per garsiai. Tačiau šis triukšmas, kaip atkreipė dėmesį mero pavaduotojas, nutyla po 24 val. Kur kas sudėtingiau su naktiniais barais – jie veikia tam nepritaikytose patalpose. Problemų sukelia ir iš pasilinksminimo vietų paryčiais namo besiskirstantys lankytojai.

Įvairūs variantai

Anot pasitarime dalyvavusio miesto Tarybos Turizmo, sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininko Salvijaus Jodkos, pirmiausia šiuo klausimu reikia politinio sprendimo.

Tarybos narys pabrėžė – kavinių, kurių kiemuose grojama su garso stiprinimo aparatūra, kasmet vis daugėja. Taigi, anot S.Jodkos, verslininkams to reikia.

“Pirmiausia reikia apsispręsti, nes pasauly teko matyti įvairių variantų – kai kur sklindanti muzika girdėti iš visų pusių, kitur jos nebesigirdi vos užvėrus kavinės duris. Antra, reikia aiškiai pasakyti – atvirose erdvėse po nustatytos valandos groti negalima. Ir tai “įkalti” į taisykles”, - kalbėjo S.Jodka.

Susireguliuotų patys

Kitokios nuomonės laikėsi Viešbučių ir restoranų asociacijos vadovas Gintautas Rekašius. Anot verslininko, aparatūra aparatūrai nelygi.

G.Rekašius pripažino – Palangoje yra keletas kavinių, iš kurių sklinda labai didelis garsas. Tačiau verslininkai, anot G.Rekašiaus, turėtų patys reguliuoti įrangą, kad netrukdytų kitiems. Taip, verslininko teigimu, elgiamasi Šventojoje.

Parengtas skubotai

Užvakar šį klausimą svarstant miesto Tarybos posėdyje vietos politikai vienbalsiai sutiko – įsisenėjusią triukšmingumo problemą būtina spręsti. Tačiau, S.Jodkos nuomone, Miesto tvarkymo ir švaros taisyklių skirsnis, reglamentuojantis muzikinius ir masinius renginius bei triukšmą keliančią ūkinę veiklą, parengtas skubotai ir yra taisytinas.

Tarybos narys siūlė šio skirsnio kol kas neįtraukti į taisykles ir jį apgalvotai pakoreguoti.

Kažin, ar pasvėrė

Minėtame skirsnyje numatyta, kad vasaros sezono metu renginiai visomis savaitės dienomis gali vykti nuo 10 iki 22 val., o ne vasaros sezono metu – nuo 10 iki 21 val., išskyrus renginius, kuriems Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu numatyta kitaip. Toks taisyklėse nurodytas renginių laikas, anot S.Jodkos, yra “košmaras”.

Dešimtą valandą vakaro, kai pagal taisykles bus privalu baigti renginius, vietos politiko nuomone, linksmybės kurorte tik prasideda.

Keistas S.Jodkai pasirodė ir ketinimas nuo rugpjūčio uždrausti muzikuoti lauko kavinėse. “Kažin, ar viską pasvėrę Tarybos nariai pateikė tokius siūlymus”, - sakė S.Jodka.