Lietuvos Hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Alva Nagelytė DELFI sakė, kad Vilnių iš visų Lietuvos regionų pasiekė pats storiausias ir galingiausias perkūnijos debesis.

„Pagal mūsų kategoriją tai yra smarkus lietus, kuris gali padaryti nuostolių, paplauti ką nors, sukelti nuošliaužas, sulėtėjęs vandens nutekėjimas gali užtvindyti gatves. Kadangi pavasarį tokio stipraus lietaus nebuvo, gal dar ir kanalizacijos yra ne visiškai prasivaliusios, galbūt tai galėjo stabdyti vandens nutekėjimą“, - sakė sinoptikė.

Pasak sinoptikės, ši liūtis nuo Vilniaus regiono nukeliavo Lietuvos Šiaurės Rytų kraštu, galėjo paliesti Ignaliną ir Švenčionėlius, kituose Lietuvos rajonuose lietus buvo ramesnis.

Ji teigia, kad tokių stiprių ir su perkūnijomis liūčių vasaros sezonais pasitaiko po porą trejetą kartų kiekviename šalies regione.

Nušokinėjo kanalizacijų dangčiai

Kaip DELFI sakė gatvių avarinės tarnybos UAB „Grinda“ operatorius Danius Vijeikis, labiausiai Vilniuje nukentėjo Narbuto, Žalgirio, Geležinio Vilko gatvės, kurios buvo ne tik užtvindytos, bet ir kanalizacijų dangčiai iššokinėjo. Jis teigia, kad antradienį tarnyba gavo kone dvigubai daugiau pranešimų nei įprastai – negalutiniais skaičiavimais apie 70. Per liūtį gatvės buvo užtvindytos, susidarė automobilių grūstys, pravažiuoti negalėjo nei lengvieji automobiliai, nei troleibusai, prie Žaliųjų ežerų šluotuose atsirado kelios išplovos.

„Mūsų gatvės yra sovietinių laikų palikimas, per tokią liūtį kanalizacija lietaus nespėja priimti, vamzdžiai yra per siauri, trasoje susidaro spaudimas ir netgi iššokinėja metaliniai dangčiai“, - aiškino operatorius.

18.30 D.Vijeikis DELFI sakė, kad visi darbai dar nebaigti, nors gatvės jau pravažiuojamos, „plaukiantys“ kiemai dar nesutvarkyti, tikimasi, kad iki ryto padariniai bus pašalinti.

„Laimei, kad nebuvo didelio vėjo, nes tada jis būtų išvartęs medžius ir nuostolių būtų dar daugiau ir gatves sutvarkyti būtų dar sunkiau“, - guodėsi D.Vijeikis.

Jis teigia, kad norint išvengti tokių atvejų ateityje, reikėtų kiekvienoje gatvėje išilgai jos tiesti naują kanalizaciją, o tai miestui kainuotų labai daug.

Tarptautinio Vilniaus oro uosto atstovas spaudai Arūnas Marcinkevičius DELFI sakė, kad oro uostas liūties išvengė ir jam teko apie 15 proc. viso lietaus stiprumo, todėl lėktuvai kilo ir leidosi kaip įprastai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją