Vakare sugrįžusi namo šiaulietė Gerda ne visada randa kur pastatyti automobilį.

„Vakar buvo, kad neradau, kur statyti, nes, turbūt, iš gatvės statosi į kiemus, tai reikėjo paieškoti gan ilgokai“, – teigė mergina.

Ji juokėsi, kad negalėdama pastatyti automobilio savo buto kieme, turi statyti kituose. Tai – lyg užburtas ratas.

Dėl vietos automobiliui šiauliečiai kovoja kiekvieną antradienio vakarą. Nuo 17 iki 21 valandos vakaro, septyniolikoje centrinių gatvių statyti automobilius draudžia ženklas, žymintis švaros dieną. Šiauliečių teigimu, tai gyventojams sukelia daug nepatogumų.

Anksčiau gatvių valytuvai dirbdavo dieną, tad automobilį statyti buvo draudžiama darbo valandomis. Apmokestinus stovėjimą centrinėse miesto gatvėse – valdininkai švaros dienų laiką pakeitė.

„Gyventojai piktinosi, kuomet švaros valandos buvo kitokios: nuo 12 iki 16, nes tuo metu, nusipirkę stovėjimo bilietą, jie buvo bauduojami, nes atsistodavo po švaros dienos ženklu“, – teigė Šiaulių meras Artūras Visockas.

„Buvo priimtas sprendimas nedubliuoti kelio ženklų, kur mokama zona ir kur draudžiama stovėti. Tai buvo laikas padarytas nuo 17 iki 21 valandos“, – apie pokyčius pasakojo Saugaus eismo komisijos narys Valdas Adomaitis.

Gyventojai piktinasi ir pakeistas valandas vertina kaip pasipinigavimą. Gyventojų interesą stojo ginti ir pats Šiaulių meras.

„Tas dalykas jau yra nagrinėjamas ir, manau, pakeisim. Ačiū gyventojams už aktyvumą“, – LNK žiniose teigė A. Visockas.

Meras, kaip ir patys šiauliečiai, nori sugrąžinti ankstesnes švaros valandas.

„Žmogus išvažiuoja į darbą – kelias yra tuščias. Tada gali atvažiuoti mašina ir išvalyti. Na viena, kita mašina gal ir atsistos, o vakare kelias būna užpildytas ten, kur galima stovėti, nes vakare žmonės grįžta iš darbo“, – aiškino A. Visockas.

Tiesa, pats meras nežino, ar Saugaus eismo komisija ir miesto taryba pritars dieninių švaros valandų sugrąžinimui.

„Biurokratinis aparatas – jis nesuveikia labai greitai. Čia nėra verslas. Tu turi padaryti posėdžius, kad nesigautų, jog meras viršijo įgaliojimus“, – teigė jis.

Jei savivaldybė apsispręs – mieste atsiras nauji ženklai su naujomis švaros valandomis.

„Jeigu atkeistų, tai ženklinti papildomai nereikėtų. Jeigu pakeistų laiką, tada reikėtų papildomai ženklinti, dėti papildomus ženklus, kurie informuotų vairuotojus, būtent kokiu metu ten draudžiama parkuoti automobilius“, – teigė Saugaus eismo komisijos narys V. Adomaitis.

Nors už stovėjimą dienos metu vairuotojas ir susimokės – baudą užsidirbti jis galės nepaisydamas švaros valandų.

Visas reportažas LNK: