Norintieji įsigyti elektrinį paspirtuką, dviratį, viešojo transporto bilietą ar dalijimosi paslaugas, turėtų suskubti iki birželio 1 dienos. Būtent iki tada laukiama paraiškų 8 mln. eurų vertės kvietime.

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) komentuoja „Delfi“, kad nuo kvietimo pradžios (pernai birželio 1 dienos) gavo 7855 paraiškas už beveik 5,8 mln. eurų.

„Agentūra nuo prašymo pateikimo datos ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų įvertina prašymą, priima sprendimą dėl kompensacinės išmokos skyrimo/neskyrimo. Kompensacinė išmoka pareiškėjui išmokama per 30 kalendorinių dienų nuo sprendimo priėmimo datos“, – kompensacijų tvarką detalizuoja agentūra.

Paraiškas gyventojai gali teikti iki 2023 metų birželio 1 dienos per APVA informacinę sistemą APVIS.

„Planuojantiems įsigyti mažiau taršų automobilį ar kitą darnaus transporto priemonę, šis kvietimas – puiki galimybė pasinaudoti valstybės parama ir kompensuoti dalį šių išlaidų,“ – APVA pranešime sakė Nacionalinių programų valdymo departamento direktorius Jonas Balkevičius.

Norintieji gauti kompensacines išmokas gyventojai turi būti sunaikinę savo M1 klasės taršų automobilį ir išregistravę jį iš Kelių transporto priemonių registro bei įsigiję minėtas mažiau taršias judumo priemones ir/arba paslaugas.

Priklausomai nuo įsigytų transporto priemonių, numatyta maksimali 1000 eurų išmoka vienam pareiškėjui už: viešojo transporto (autobusų, troleibusų, geležinkelio) metinius ar kitus bilietus, išskyrus vienkartinius, už e-piniginės papildymą viešojo transporto paslaugų išlaidoms kompensuoti, už dviračių, elektrinių paspirtukų, lengvųjų automobilių pasidalijimo paslaugų (nuoma, neteikiant vairavimo paslaugos) išlaidas.

Iki 2023 metų birželio 10 dienos taip pat vyksta kvietimas „Mažiau taršių judumo priemonių fiziniams asmenims skatinimas“, suteikiantis galimybę gyventojams atsisakyti taršių automobilių ir persėsti į mažiau taršius. Jam numatyta 4 mln. eurų.

Tad iš viso kompensacijoms už įsigytą aplinkai draugiškesnį transportą iš Klimato kaitos programos skirta 12 mln. eurų.

Į klausimą, kaip vertina įvairių kvietimų populiarumą, APVA atsakė, kad jų sąlygos skirtingos, tad lyginti sunku.

„Registruojamos transporto priemonės perkeltos į kitą priemonę. Galbūt paklausai įtakos turi ir savivaldybių noras uždrausti paspirtukus ir pan.“, – komentuoja agentūra.

Pateikiame APVA duomenis apie kvietimus ir susidomėjimą jais (kai kurie, įskaitant ir aukščiau aptartus kvietimus, tebegalioja):

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją