2022 m. rugsėjį VPT nusprendė atsisakyti bendrovei „Hoptransa“ išduoti patikimumo deklaraciją, kuri įmonėms atveria kelią dalyvauti NATO skelbiamuose viešuosiuose pirkimuose.

Bylos duomenimis, VPT tokį sprendimą priėmė, remdamasi Valstybės saugumo departamento (VSD) išvada, kad „Hoptransa“ neatitinka įstatymuose numatytų patikimumo deklaracijos išdavimo pagrindų. Ši išvada buvo grįsta tiek neįslaptinta, tiek ir įslaptinta informacija.

VSD savo rašte nurodė, kad įmonę „Hoptransa“ valdanti bendrovė „Hoptrans Holding“ savo interneto tinklapyje yra paskelbusi, kad 2008 m. įmonė tapo oficialiais Rusijos geležinkelių operatoriaus „TransConteiner“ atstovais. Rusijos įmonė „TransConteiner“ buvo įsteigta kaip Rusijos valstybės valdomos bendrovės „Rusijos geležinkeliai“ antrinė įmonė. Anot VSD, 2019 m. kontrolinį „TransConteiner“ akcijų paketą įsigijo stambi Rusijos transporto ir logistikos įmonių grupė „Delo Group“. 2019 m. 30 proc. „Delo Group“ akcijų įsigijo Rusijos valstybinė atominės energijos korporacija „Rosatom“.

„Anksčiau „TransConteiner“ akcijas valdę „Rusijos geležinkeliai“ ir šiuo metu dalį akcijų valdanti korporacija „Rosatom“ yra strateginiuose Rusijos sektoriuose veikiančios įmonės. Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybos turi platų komandiruotų pareigūnų tinklą įvairiose Rusijos valstybės institucijose, organizacijose, strateginėse įmonėse, kritinės infrastruktūros objektuose. Komandiruoti pareigūnai yra vienas iš būdų Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybos kontroliuoti Rusijos strateginių sektorių veiklą ir jų ryšius su užsienio valstybėmis, taip pat pasinaudojant šiais ryšiais vykdyti žvalgybinę veiklą užsienio valstybėse. „Hoptrans Holding“ ryšiai su „TransConteiner“ kelia rizikų dėl šios įmonės ir ją valdančių akcininkų ryšių su Rusijos režimo ir žvalgybos ir saugumo tarnybos struktūromis“, – savo rašte dėstė VSD.

Remiantis šia neįslaptinta ir įslaptinta informacija, bylos duomenimis, prieita išvados, kad bendrovė „Hoptransa“ neatitinka patikimumo deklaracijos išdavimo pagrindo, nes su juridiniu asmeniu susiję asmenys dėl Lietuvos priešiškų interesų yra bendradarbiavę ar bendradarbiauja arba palaiko ryšius su užsienio valstybės žvalgybos ir (ar) saugumo tarnyba arba su asmenimis, bendradarbiaujančiais ar palaikančiais ryšius su užsienio valstybės žvalgybos ir (ar) saugumo tarnyba.

VAAT nutarė atmesti „Hoptransa“ skundą, kuriuo prašyta panaikinti VPT sprendimą bendrovei neišduoti patikimo deklaracijos.

„Teismo vertinimu, pareiškėja nepaneigė VSD nustatytų aplinkybių. Pareiškėjos („Hoptransa“ – ELTA) nurodyti argumentai, kad bendradarbiavimas su „TransConteiner“ yra grynai komercinio pobūdžio nepaneigia VSD nustatytų aplinkybių. Tai, kad „TransConteiner“ nėra įtrauktas į sankcionuotų įmonių sąrašą nekeičia ginčo esmės, nes tai nepaneigia VSD padarytos išvados, kad minėta įmonė yra susijusi su Rusijos režimu ir Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybomis“, – teigiama VAAT nutartyje.

Teismas taip pat pažymėjo, kad „Hoptransa“ pateikta informacija apie tai, kad šių metų sausį baigta bendrovės grupės, akcininkų, valdomų įmonių reorganizacija, nepaneigia VSD anksčiau nustatytų aplinkybių.

VAAT sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.