Tad, pasak jo, metų pabaigoje pabaigus Medininkų pasienio punkto remontą, Tverečiaus ir Šumsko punktai veiks tik dienos metu ir leis pravažiuoti tik lengviesiems automobiliams.

„Tverečius ir Šumskas yra probleminiai punktai ir manytume, kad baigiant Medininkų rekonstrukciją reiktų tuos punktus pridaryti, kad krovininis transportas tuščias nevažiuotų. O dėl tų keleivinių (automobilių - Elta) – tai mūsų nuomone, kad jeigu jiems neuždarome, tai bent jau neleidžiame važiuoti nakties metu. (...) Tai būtų ir korupcijos, ir kontrabandos prevencija. Didieji punktai dirba 24/7. Jeigu tikrai reikia naktį, tai žmonės atvažiuos, bus peršviesti rentgenu ir patikrinti“, – trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžio metu aiškino D. Žvironas.

„Susisiekimo ministerija, kurios pavaldume yra postų direkcija, kalba apie šių metų pabaigą. Manome, kad jeigu ne oficialus, tai bent techninis finišas tada bus tikrai“, – pridūrė jis.

Taip pat, pasak Muitinės departamento direktoriaus, per artimuosius 2 metus beveik visuose didesniuose pasienio punktuose ir Klaipėdos uoste bus naujai statomi arba atnaujinami rentgeno aparatai skirti krovinių peršvietimui. Šis procesas bus vykdomas su Europos Sąjungos pagalba.
„Su „Lietuvos geležinkeliais“ esame pasirašę sutartį: jie nupirks ir organizuos rentgenų statybas Raigarde ir Kybartuose. Taip pat bus pirkimas, kurio laimėtoją žinosime savaitės bėgyje, mobilaus rentgeno Vilniuje, kuris nepriskirtas prie posto, priskirto Raigardui. O ateityje, per ateinančius 2 metus, planuojame atnaujinti esamą stacionarų rentgeno aparatą Medininkuose ir atnaujinti esantį Lavoriškėse. Taip pat turėsime naują įrenginį Kybartų poste, Rambyno poste. Klaipėdos uosto malkų poste stacionarus renginys bus keičiamas“, – komentavo D. Žvironas.

„Tai daroma su Europos Sąjungos parama“, – paminėjo jis.

VSAT vado pavaduotojas: matome, kad nusikalstamas pasaulis bando persiorientuoti

Tuo metu valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas pulkininkas Antanas Montvydas teigė, kad nors per 2022 metus sulaikytas rekordinis kontrabandos kiekis, gabenimo mastai iš Baltarusijos nemažėja. Pasak jo, tai nulemia tiek tai, kad kontrabandos gabenimą remia Baltarusijos režimas, tiek Europoje egzistuojantis poreikis.

„Didelį įdirbį darėme 2022 metais ir sulaikėme rekordinį kiekį kontrabandos. Buvo sulaikyta 72 proc. daugiau“, – teigė A. Montvydas.

„Nusikalstamas pasaulis ieško pokyčių, bando persiorientuoti. Niekur tas didelis veiksnys nedingo, kadangi Baltarusijos režimas aktyviai remia nelegalią produkciją. Tos produkcijos yra daug ir nusikalstamas pasaulis bando ją išgabenti ir užplukdyti Europos rinką“, – tikino jis.

Anot A. Montvydo gabenti kontrabandai vis dažniau pasirenkami alternatyvūs gabenimo būdai – dronai, permetimai ar „peršovimai“ per pasienio tvoras bei tabako gaminių siuntimas upėmis.

„Matome tendenciją, kad būtent kyla viskas į viršų, tam kad išvengtų detekcinės kontrolės, vaizdo stebėjimo kontrolės. Tabako gaminiai gabenami dronais, įvairiais būdais bandoma nepastebėtai „peršauti“. Taip pat suintensyvėjęs tabako gabenimas pasienio vandenimis, konkrečiai upėmis“, – aiškino jis.

Pasak VSAT pateiktų duomenų, pernai nustatyti 49 atvejai kai kontrabandai į Lietuvą gabenti buvo naudojami dronai, kuriais gabenta apie 1,2 mln. vnt. cigarečių . Šiais metais tokių atvejų – 19, sulaikyta virš 0,54 mln. vnt. cigarečių.

Taip pat 2022 metais užfiksuoti 75 atvejai, kai cigaretės buvo plukdomos upe. Plaustais gabenamų cigarečių sulaikyta 2,8 mln. vnt. Šiais metais tokių plaustų užfiksuota 24, jais gabenta virš 1 mln. vnt. cigarečių.

A. Montvydas paminėjo, kad nors bandymų gabenti tabaką apskritai daugėja, pačios siuntos darosi mažesnės.

„Nustatoma daugiau atvejų, bet vidutinė kontrabandinė siunta yra smulkėjanti, nuo 2 tūkst. pakelių ar 4 dėžių iki šiuo metu fiksuojamų 3 dėžių“, – sakė jis.

Tabako kompanijos atstovas: 80 proc. kontrabandinių cigarečių suvartojamų Lietuvoje yra pagamintos Gardine

Anot „Japan Tabacco International” viešųjų reikalų ir komunikacijos vadovo Renaldo Vaisbrodo, 4 iš 5 visoje Lietuvoje randamų nelegaliai atgabentų cigarečių pakelių rodo, kad šios pagamintos Gardino fabrike ir išplatintos po Lietuvą.

„Pagal kontrabandos dalį Baltarusija išlieka esminis kontrabandinės produkcijos tiekėjas. Daugiau nei 80 proc. randamų tuščių cigarečių pakelių yra pagaminti Baltarusijoje ir absoliuti dauguma jų pagaminti Gardino tabako fabrike“, – trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžio metu teigė R. Vaisboras.

„Kontrabanda yra randama ne vien tik pasienio regionuose, ji paplitusi visoje šalyje. Tai reiškia, kad egzistuoja tiekimo grandinė paskirstanti kontrabandą šalies viduje“, – pridūrė jis.

Jis priminė, kad per 2022 metus suvartojamų kontrabandinių cigarečių kiekis išaugo nuo 21,2 proc. trečiąjį ketvirtį iki 23,3 proc. ketvirtąjį ketvirtį.

„Kontrabandos procentinė dalis Lietuvoje išlieka itin aukšta. Pagal jos dydį esame antri Europoje, pirmauja Prancūzija. Lietuvoje yra 23,1 proc. kontrabandinės produkcijos, kuri randama tuščių pakelių tyrimo metu. Paskutinis tyrimas darytas 2022 metų trečiąjį ketvirtį“, – tvirtino jis.

„Prieš tai skaičius buvo 21,8 proc. Tai augimas yra paklaidos ribose, bet matoma augimo tendencija“, – paminėjo jis.

R. Vaisbrodas tvirtina, kad sumažinus kontrabandos kiekius netgi 1 proc., Lietuvos biudžeto pajamos padidėtų 3 mln. eurų. Tad, jo manymu, investicijos į kontrabandos stabdymą atsipirktų.

„Sumažinus kontrabandos kiekį šalyje bent 1 proc. valstybės biudžetas pasipildo apie 3 mln. eurų. Nesu tikras, kiek kainuoja stacionarus rentgeno įrenginys pasienio punkte, bet įsivaizduočiau, kad tokia investicija atsipirktų per trumpą laikotarpį“, – tvirtino jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją