„Prokuratūra ragina patikrinti visas tvarkytas gatves ir peržiūrėti, ar jos tinka Priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai. Būtinai įvertinsime Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pastabas (kol kas jų nemačiau, tik prieš dvejus metus girdėjau, kad labiausiai trukdo iškilios perėjos). Patikinu, kad jei kas trukdo – kuoliukai, augalai, lauko kavinių staliukai ir t.t. – kliūtis pašalinsime.

Deja, problema yra platesnė ir gilesnė. Net ir šiandien turime tragišką pavyzdį, tiesa, ne mieste, o Vilniaus rajone – eismo įvykyje žuvo penki asmenys. Jei pažiūrėsime Lietuvos statistiką, kasmet keliuose žūva ar sužalojama vis daugiau žmonių. Tiesa, Vilniuje – žūvančių ar sužalojamų, nors gyventojų vis daugiau, mažėja. Darome viską, kad šių nereikalingų žūčių dar sumažėtų, ir tai veikia – avaringumas humanizuotose Vilniaus gatvėse sumažėjo triskart, kitose – iki 10 proc.

Mes nuolat turime derinti visų miestiečių interesus, o gatvėse jie susikerta labiausiai. Tai, kas ugniagesiams ar kitoms tarnyboms, ar šiaip skubantiems yra tik tranzitinė gatvė, kitiems dažnai yra kasdienė gyvenimo erdvė, kurią jie ar jų vaikai turi pereiti, palei ją gyventi. Todėl gatvės turi būti ir patogios pravažiavimui, ir saugios, o taip pat jaukios gyventi. Negalime mūsų europietiško miesto paversti Minsku“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašo R. Šimašius.

Kaip pranešė prokuratūra, tyrimo metu nustatyta, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija nevykdė jos kompetencijai priskirtų statybos valstybinės priežiūros funkcijų, neatliko remontuojamų ir rekonstruojamų gatvių statybos darbų, kurie Vilniaus gyventojų tarpe sukėlė didelį rezonansą, patikrinimo.

Prokuratūra pareikalavo iš Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos spręsti dėl priemonių teisės pažeidimams pašalinti – atlikti konkrečių septyniolikos gatvių pertvarkymo darbų teisinį vertinimą, įvertinant atliktų, atliekamų ar planuojamų atlikti darbų apimtis, identifikuojant konkrečią statybos rūšį, įvertinant faktiškai atliktų statybos darbų apimtis vietoje ir šių darbų teisėtumą. Prokuroro nutarimu taip pat reikalaujama atlikti projektinių sprendinių bei vadovaujantis jais išduotų statybą leidžiančių dokumentų teisėtumo bei statybos užbaigimo proceso teisinį vertinimą.

Prokuroras šiuo nutarimu taip pat pareikalavo iš Vilniaus miesto savivaldybės pašalinti esamas kliūtis – stulpelius, gėlių klombas, atitvarus, lauko kavinių inventorių ir pan. – trukdančias priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo automobilių judėjimui Vilniaus senamiestyje ir kitose Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos nurodytose vietose.

Tyrimo dėl galimo viešojo intereso pažeidimo metu taip pat nustatyta, kad esamos kliūtys pažeidžia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus įsakymuose įtvirtintus gaisrinės saugos pagrindinius reikalavimus bei bendrąsias gaisrinės saugos taisykles. Pranešama, kad prokuroras nutarimu taip pat įspėjo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorių nedaryti teisės pažeidimų ir neišduoti leidimų lauko kavinių veiklai, jeigu tokia vykdoma veikla būtų pažeidžiami priešgaisriniai reikalavimai bei bendrosios gaisrinės saugos taisyklės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)