Dėl „Uosto vartų“ dalyvavimo galimai bandant apeiti sankcijas

Vasario mėnesį tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“ kartu su partneriais atskleidė galimą ES sankcijų apėjimo schemą, kuria pasinaudojus į Lietuvą buvo gabenamos sankcionuojamos Baltarusijos bendrovės „Grodno Azot“ gaminamos karbamido trąšos. Kaip rodo viešai paskelbta informacija, ekspedijavimo paslaugas karbamido trąšų kroviniui, kuris buvo pristatytas į bendrovės „Birių krovinių terminalas“ sandėlius, teikė bendrovė „Uosto vartai“.

Be to, Lietuvos muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai, bendradarbiaudami su Valstybės saugumo departamento ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnais, atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo tarptautinių sankcijų pažeidimo ir kontrabandos gabenant karbamido trąšas. Atliekant tyrimą buvo sulaikyti du įtariamieji ir daugiau nei 3 tūkst. gabentų trąšų.

Dėl „Uosto vartų“ veiklos galimo nesuderinamumo su nacionalinio saugumo interesais

„LTG, būdami nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbia bendrove, laikosi pozicijos, kad bet kokie bandymai apeiti sankcijų kontrolės mechanizmus ir gabenti sankcionuojamoje gamykloje Baltarusijoje pagamintas trąšas yra tiek nepagarba Lietuvai, tiek ir grėsmė nacionaliniam saugumui. Todėl visi subjektai, kurie yra įtariami dalyvavę sankcijų apėjime, galimai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui“, – skelbiama LTG Grupės bendrovės pranešime žiniasklaidai

Pridedama, kad LTG Grupės bendrovės, užtikrindamos sankcijų kontrolę, vadovaujasi keliais esminiais principais. Tarp jų – prioritetas vertybėms bei Lietuvos užsienio ir saugumo politikos interesams, jie yra svarbesni už verslo interesus.

„LTG Grupė bendradarbiauja tik su patikimais ir nepriekaištingą reputaciją turinčiais partneriais ir klientais. Tikimės, jog mūsų klientai ir partneriai suvokia galimą JT, ES, JAV ir /ar JK sankcijų poveikį jų verslui, ir imasi priemonių tam, kad būtų išvengta su tuo susijusių neigiamų pasekmių“, – skelbiama pranešime.

Tokios LTG Grupės pozicijos prasmę patvirtina ir Seime svarstomi nacionalinių sankcijų įstatymo pakeitimai, kuriais siūloma viešai skelbti Rusijoje ir Baltarusijoje iki šiol dirbančias įmones, taip siekiant paskatinti jas nutraukti šią veiklą. Toks pasiūlymas grindžiamas argumentu, kad „Lietuvos įmonių verslo ryšiai su Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos subjektais prisideda prie Vladimiro Putino režimo gyvybingumo palaikymo, o tai nesuderinama su Lietuvos nacionalinio saugumo interesais“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją