ESTT paliko galioti šį Europos Sąjungos Bendrojo Teismo (ESBT) sprendimą dėl 2008 m. spalį LTG išmontuoto 19 km ilgio Rengės geležinkelio ruožo nuo Mažeikių iki sienos su Latvija.

LTG Rengės ruožą atstatė, o 2018 m. sumokėjo Europos Komisijos paskirtą bauda. Vėliau, ESBT ją sumažinus, 7,8 mln. eurų bendrovei buvo grąžinti.

ESTT pranešime spaudai aiškinama, kad LTG neteisėtai išardė šią geležinkelio atkarpą po to, kai tais metais kilo ginčas tarp LTG ir „Orlen Lietuva“ dėl naftos produktų vežimo Lietuvos geležinkeliais į Klaipėdos jūrų uostą paslaugų. Tuomet „Orlen Lietuva“ ketino veiklą perkelti į Rygos ir Ventspilio uostus, o Bugenių naftos perdirbimo gamyklos produkcijos vežimą patikėti Latvijos nacionalinei geležinkelių bendrovei „Latvijas dzelzceļš“ (LDZ).

„Nuo 2008 m. spalio 3 d. LTG pradėjo išmontuoti aptariamą geležinkelio kelią, o 2008 m. spalio mėn. pabaigoje jis buvo visiškai išmontuotas. Manydama, kad LTG neketina trumpuoju laikotarpiu suremontuoti aptariamo geležinkelio kelio, „Orlen“ turėjo atsisakyti planų naudotis LDZ paslaugomis“, – rašoma ESTT dokumente.

Dėl išardyto ruožo 2017 m. spalio 2 d. Europos Komisija LTG skyrė beveik 28 mln. eurų baudą už piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi Lietuvos krovinių vežimo rinkoje. Įmonė buvo apkaltinta tuo, kad išardžiusi bėgių kelią tarp Lietuvos ir Latvijos, įmonė sudarė konkurencijos kliūtis krovinių vežimo geležinkeliais rinkoje ir pažeidė ES antimonopolines taisykles.

Tuomet LTG ESBT pateikė ieškinį dėl ginčijamo sprendimo panaikinimo ir baudos sumažinimo. Jis buvo atmestas, bet bauda buvo sumažinta iki 20 mln. eurų.

2021 m. skunde ESBT LTG priekaištavo, kad traktuodamas įmonės veiksmus kaip piktnaudžiavimą, teismas padarė teisės klaidą. ESST šį skundą atmetė teigdamas, kad išardžius geležinkelio ruožtą, buvo sukeltas antikonkurencinis poveikis.

„Tai, kad buvo išardytas geležinkelio kelias, kuriuo neišvengiamai nebegali naudotis ne tik konkurentai, bet ir pati dominuojančią padėtį užimanti įmonė, neturi būti vertinama kaip atsisakymas suteikti prieigą. Tai gali būti laikoma savarankiška piktnaudžiavimo forma“, – teigiama ESTT pranešime.