Nuo lapkričio grynaisiais be jokių apribojimų galima atsiskaityti tik tuomet, jeigu suma neviršija 5 tūkst. eurų, tačiau aiškėja, kad už tokią ar didesnę sumą pirkdami automobilį žmonės negali grynaisiais įmokėti net ir kelių šimtų siekiančio avanso.

„Dabar, pavyzdžiui, irgi norėčiau pirkti už grynus, bet viskas sąskaitose (…). Ir su tais pervedimais – turėsi derinti su bankais, kad jiems pervestum. Daug laiko ir daug nepatogumų‟, – sako vienas vyras.

„Pirkčiau grynais. Patogiau gal, pardavėjui‟, – teigė kitas pašnekovas.

Mokesčių administratorius pabrėžia, kad toks yra įstatymas.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), vadovaudamasi įstatymu, laikosi pozicijos, kad tuo atveju, kai yra sudaromas sandoris ir yra iš karto žinoma sandorio vertė ir ji viršija 5 tūkst. eurų, tai atsiskaityti už sandorį reikia negrynaisiais pinigais‟, – komentuoja VMI Teisės departamento vadovė Rasa Virvilienė.

Kauno automobilių turgaus vadovas stebisi tokiais įstatymais: esą automobilis yra registruojamas daiktas ir jo pardavimo nuslėpti nėra įmanoma.

„Pavyzdžiui, jeigu žmogus deklaruoja pajamas ir pardavė automobilį, jis gauna perspėjimą – „jūs gavote pajamų, pateisinkite tas pajamas“ (…). Jeigu tai būtų neregistruotas daiktas, tai gal kažkiek būtų pateisinama, o dabar vėl – bankų pamaloninimas‟, – kalba Valentinas Naujanis.

Automobiliai

Tačiau kai kurie automobilių pardavėjai jau nuo metų vidurio neima grynųjų ir problemų nemato.

„Mes grynųjų pinigų atsisakėme jau nuo birželio 1 dienos ir jeigu atsitinka tokia situacija, kad klientas nori atsiskaityti grynaisiais, nukreipiame į banką, nuvažiuoja ir atlieka pavedimą‟, – sako bendrovės „Longo LT‟ pardavimų vadovas Deividas Jočys.

Kiti pardavėjai teigia, kad kelis šimtus eurų grynaisiais turintiems pirkėjams važinėti po bankus yra nesąmonė.

„Juokinga situacija, kad dėl tokios sumos, kaip tūkstantis ar du tūkstančiai – tą pradinę įmoką lizingui – žmogus turi nešti į banką, įnešinėti į savo sąskaitą, mokėti komisinius mokesčius. Dėl tokių juokingų pinigų sukuriama tikrai sunki situacija žmogui, perkančiam automobilį‟, – komentuoja Naudoto transporto pardavėjų asociacijos vadovas Vismantas Baršys.

Tiesa, retomis išimtimis leidžiama atsiskaityti ir grynaisiais, net jeigu automobilio vertė viršija 5 tūkst. eurų.

„Sąlyga priimti grynuosius pinigus yra viena: mokėjimo paslaugų teikėjai neteikia reikiamų paslaugų, pavyzdžiui, sutriko internetinės bankininkystės veikla, elektroninis parašas sutriko, „Smart-ID‟ veikla, asmuo neturi atsidaręs atsiskaitomosios sąskaitos, ir tokį atsiskaitymą būtina atlikti nedelsiant‟, – komentuoja R. Virvilienė.

Tačiau pirkėjams iš trečiųjų šalių toks biurokratizmas nepatinka.

„Iš užsienio atvažiavę, iš Rytų, vadinkime, tie, kurie neturi sąskaitos, tai tie moka grynais, pildomos mokesčių formos ir jie toliau įsigyja automobilį. Bet, aišku, tie pirkėjai iš Rytų stengiasi Lietuvą vis labiau aplenkti ir važiuoja giliau į Europą, kur gali lengvai atsiskaityti grynaisiais‟, – sako V. Baršys.

Mokesčių inspekcija teigia jau gavusi beveik 1200 pranešimų apie mokėjimus grynaisiais, kai pirkinio vertė viršija 5 tūkst. eurų. Kol kas pranešimus tik kaupia, vėliau tikrins ir baus. Baudos – nuo 100 iki 4 tūkst. eurų.

„Mes stebime duomenis ir kitų metų (2023 metų – red.) pradžioje jau pradėsime imtis veiksmų, stebėsime ir ieškosime tarp tų pranešimų kažkokių tendencijų, dėsningumų: galbūt kartojasi įmonių, fizinių asmenų pavadinimai‟, – sako R. Virvilienė.

Rasa Virvilienė

Neatmetama, kad įvedus šiuos apribojimus, pirkėjai, norintys mokėti grynaisiais, gali prašyti įrašyti pirkimo–pardavimo sutartyje mažesnę nei tikroji suma.

„Tie patys nesąžiningi pardavėjai: jeigu jis pardavinėjo už tuos 6 tūkst. eurų, tai bandys su pirkėju susitarti dėl 5 tūkst. eurų. Įstatymas skatina šešėlį kilti iš ten, kur jo galėtų ir neatsirasti‟, – sako V. Baršys.

Automobilių pardavimų portalo „Autoplius.lt‟ vadovas A. Mizeras teigia, kad pirkėjų, norinčių sutartyje įrašyti mažesnę pirkinio vertę nei tikroji, yra vis mažiau.

„Jeigu anksčiau kartais susidurdavo su pardavėju, kuris norėdavo nerodyti visos sumos, lengviau su tuo sutikdavo. Dabar jie daro didesnį spaudimą pardavėjui, kad jeigu tai yra 10–15 tūkst. eurų kainuojantis automobilis, pirkėjas nenori pats rizikuoti ir jau atsiskaito bankiniu pavedimu‟, – kalba A. Mizeras.

Mokesčių inspekcija teigia, kad atidžiai stebės atvejus, kai dirbtinai mažinamos kainos.

„Jeigu bus atliekama tokių piktnaudžiavimų, dirbtinai mažinamos kainos, „popierinės‟ kainos, nors realiai jos bus didesnės, prekeiviai tikrai sulauks VMI dėmesio‟, – perspėja R. Virvilienė.

Čia galite pažiūrėti LNK video: