Šiame rašte teigiama, kad 2022 lapkričio 14 d. VVT vadovybė vienašališkai, nepaaiškinusi priežasčių, prieš terminą nutraukė derybas dėl kolektyvinės sutarties ir pažeidė ketinimų protokolą, taip sulaužydama šalių sutartas streiko sustabdymo sąlygas ir žinodama, kad tokiu atveju besideranti profesinė sąjunga įgyja teisę streikuoti. Dėl to gruodžio 5 d. kilo neterminuotas vairuotojų streikas.

Pasak profesinės sąjungos pirmininkės, šie neatsakingi VVT vadovybės veiksmai sutrikdė eismą Vilniaus gatvėse ir privertė daugybė vilniečių anksčiau keltis, kad išvyktų į darbą, šalti autobusų stotelėse ir grūstis perpildytuose autobusuose.

„Tai atskleidžia arba visišką VVT vadovybės ir asmeniškai direktoriaus Dariaus Aleknavičiaus nekompetenciją, arba galimai siekį sukelti šios įmonės bankrotą, norint ją privatizuoti už mažą kainą ar perduoti jos teikiamas transporto paslaugas privatiems vežėjams,“ – teigia Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė K.Krupavičienė.

VVT vadovybės bandymai pakeisti šioje įmonėje įprastą socialinį dialogą teismų procesais, K.Krupavičienės nuomone, yra naudingas tik privatiems teisininkams, kurių tikslas yra ne įmonėje kylančių problemų sprendimas, o kuo ilgesnis bylinėjimas iš to uždirbant kuo daugiau pinigų, kurie yra surenkami iš vilniečių mokesčių.

Anot jos, didelę gėdą ir žalą tarptautiniam Lietuvos Europos Sąjungos narės įvaizdžiui daro Vilniaus miesto savivaldybės, kuri yra VVT akcijų savininkė, mero Remigijaus Šimašiaus nenoras susitikti su Europos transporto profesinės sąjungos generaline sekretore Livia Sper, kuri atvyksta į Lietuvą ir paprašė Vilniaus mero gruodžio 13 d. 12.00-14.30 val. susitikti ir aptarti VVT darbuotojų klausimus.

„Tokius VVT vadovų veiksmus mes vertiname kaip puolimą prieš visas Lietuvos profesines sąjungas, šiurkštų europinio socialinio dialogo laužymą, darantį gėdą Lietuvai kaip Europos Sąjungos narei, didelę nepagarbą Vilniaus gyventojams ir svečiams, sukeliant rimtus sunkumus jiems ir pačios Lietuvos sostinės sklandžiam darbui,"- pareiškė K.Krupavičienė.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė paragino Vilniaus miesto tarybą imtis skubių veiksmų ir:

– užkirsti kelią susidariusiai situacijai Vilniaus miesto viešojo transporto sistemoje, kai nėra užtikrinamos kokybiškos viešojo transporto paslaugos, keleiviai priversti patirti didelių nepatogumų, šalti viešojo transporto stotelėse nesulaukdami transporto, o Vilniaus viešojo transporto darbuotojai, siekdami normalių darbo sąlygų, yra priversti streikuoti;

– tarpininkauti, kad derybos būtų užbaigtos kuo greičiau, taip užkertant kelią ilgam derybų procesui, kuris naudingas tik privatiems teisininkams, apmokamiems iš vilniečių mokesčių mokėtojų pinigų;

– kreiptis į Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių dėl susitikimo su Europos transporto profesinės sąjungos generaline sekretore Livia Sper, kuri atvyksta į Lietuvą ir prašė susitikimo gruodžio 13 d. 12.00-14.30 val., kurio metu aptarti Vilniaus viešojo transporto darbuotojų klausimus;

– priimti š. m. gruodžio 7 d. Vilniaus miesto tarybos rezoliuciją dėl streiko UAB „Vilniaus viešasis transportas“ ir susidariusios situacijos sprendimo tam, kad sklandų viešojo transporto paslaugų tiekimą Vilniuje sutrikdę ir savo veiksmais sukėlę streiką UAB „Vilniaus viešasis transportas“ generalinis direktorius Darius Aleknavičius ir šios įmonės valdyba būtų atšaukti iš einamų pareigų paskiriant į jų vietas naujus asmenis, kurie gerbtų europinį socialinį dialogą ir šios įmonės darbuotojus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją