„Už kelias dešimtis eurų nuskristi tikrai nepavyks‟, – sako Civilinės aviacijos asociacijos valdybos pirmininkė Orijana Mašalė.

Tiesa, šiomis dienomis atvykstantys į Lietuvą žmonės brangumu nesiskundžia.

„Stebiuosi, kokios žemos kainos iš Norvegijos į Lietuvą šiuo metu‟, – komentavo kalbintas vyras.

„Anksčiau būdavo pigiau, bet kaina vis tiek normali‟, – sako dar viena moteris.

„22 eurus sumokėjau už bilietą, pirkau, kad nepameluočiau, prieš kokį mėnesį. Palyginti nedaug‟, – įspūdžiais dalijasi kitas pašnekovas.

Skrydžių bendrovė pastebi, kad piką kainos pasieks gruodžio viduryje, likus kelioms dienoms iki Kalėdų. Tuomet šventiniai skrydžiai iš labiausiai lietuvių pamėgtų šalių į vieną pusę gali kainuoti ir iki 400 eurų. Tačiau brangimas aiškinamas paprastai: augant paklausai skrydžių bendrovės nesibaimina kelti kainų.

„Niekas nenori labai lupikauti ir apiplėšti keliautojų, tiesiog natūraliai susiklosto, kad paklausa yra labai didelė, keliaujančiųjų srautas Europoje kalėdiniu laikotarpiu padidėja net iki 8 kartų‟, – kalbėjo „Skrendu.lt‟ atstovė Rasa Levickaitė.


Keliautojai įsitikinę: jei sumokėjo brangiai skrydžiui per Kalėdas – patys kalti, kad delsė pirkti bilietus.

„Ikišventiniu laikotarpiu visą laiką kainos stipriai pakyla‟, – sako viena moteris.

„Šventėms tai sėkmės reikalas: kartais galime nusipirkti už 500 eurų, o kartais – už 100 eurų, tai čia priklauso nuo oro linijų‟, – svarsto kita kalbinta keleivė.

Oro uostai įsitikinę, jog žmonės skrydžių bilietus vis vien pirks: ar už keliasdešimt, ar už kelis šimtus eurų. Esą jau šį rudenį siūlomų krypčių skaičius beveik pavijo ikipandeminį lygį.

Spalio mėnesį per Lietuvos oro uostus keliavo apie 550 tūkst. keleivių, aptarnauta maždaug 5 tūkst. skrydžių. Didžioji dauguma jų – emigrantų iš Lietuvos pamėgtos šalys.

„Didžiosios Britanijos, Skandinavijos šalių, Vokietijos – jos reaguoja ir siūlo oro bendrovės bilietus šiek tiek didesnėmis kainomis specifiškai būtent šventiniu laikotarpiu‟, – komentuoja Lietuvos oro uostų atstovas Tadas Vasiliauskas.

Skrydžius stebintys specialistai pripažįsta, kad brangimą lemia ir išaugusios kuro kainos, tad net ir pigiausiose oro linijose bilietų už keliasdešimt eurų surasti tampa vis sudėtingiau, ypač skrendant per šventes.

„Įvykusi energetikos krizė lėmė didžiulius pokyčius aviacinio kuro kainose ir šiuo metu jis kainuoja net tris kartus brangiau negu kad kainavo iki karo‟, – sako Civilinės aviacijos asociacijos valdybos pirmininkė O. Mašalė.


Skrydžių kainas stebintys specialistai perspėja: paskutinės minutės bilietų į Lietuvą per Kalėdas sparčiai mažėja, tad uždelsusiems teks pasitelkti vaizduotę, kaip grįžti namo.

„Norint grįžti į Lietuvą iš Skandinavijos galėsime jungti kelto, lėktuvo, autobuso bilietą, taip pat dalį atkarpų tarp Europos miestų galima įveikti traukiniais. Tai jau paskui įsijungia planas B, planas C‟, – sako „Skrendu.lt‟ atstovė R. Levickaitė.

Šiemet skrydžių ir turizmo kainos Europoje šoktelėjo 22 proc.

Čia galite pažiūrėti LNK video: