Anksčiau buvo planuota, kad nauja sistema pradės veikti nuo 2023 metų pradžios, tačiau Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) spalio pradžioje pripažino, kad užsitęsus teismams jos veiklos pradžia vėluos.

Nauja sistemos įdiegimo data nurodoma Susisiekimo ministerijos parengtose Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo įstatymo pataisose. Jose taip pat nurodoma, kad Vyriausybė suteiks LAKD valstybės garantiją iki 90 mln. eurų paskolai.

Be to, Vyriausybei siūloma e. tollingo sistemą pripažinti valstybei svarbiu projektu, o visoje Lietuvoje ji turėtų būti sukurta iki 2024 metų rugsėjo 1 dienos.

Investicijos į projektą sieks apie 38 mln. eurų, iš kurių 34,8 mln. eurų LAKD paskolins Finansų ministerija pagal 2021-ųjų rugsėjį pasirašytą sutartį, o likusi lėšų dalis bus sukaupta iš kelių rinkliavos lėšų.

Anot Susisiekimo ministerijos, du teisminiai ginčai dėl e. tollingo diegimo, kuriam reikia mažiausiai 14 mėnesių, konkurso sąlygų jau baigti, tačiau dabar vyksta trečias ginčas dėl pasiūlymų vertinimo.

LAKD teigimu, dėl Latvijos įmonių „SW Baltics“ ir „Viral Engineering“ skundų konkursas tebėra laikinai sustabdytas.

Nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ nepatenkinta būsima nauja tvarka. Anot jos atstovų, ji iki 20 kartų išaugins kelių mokestį, kartu augs transporto kaštai, o tai nuguls ant vartotojų pečių.

Šiuo metu taikant vinječių (pagal nuvažiuotą laiką) apmokestinimo sistemą, per metus surenkama apie 50 mln. eurų. Įdiegus e. tollingo sistemą, planuojama surinkti per 110 mln. eurų.

Susisiekimo ministras Skuodis spalio viduryje teisė, kad stringant sistemos diegimui ministerija planuoja branginti dabar naudojamas vinjetes, kurių kaina nebuvo keista nuo 2015 metų.

E. tollingo sistemą jau taiko Vokietija, Slovakija, Belgija, Vengrija, Čekija, Lenkija, Bulgarija, Rusija, ketina prisijungti Danija ir Ukraina.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją