„Ta informacija, su kuria aš esu supažindintas, sako, kad turėtų būti išspręstas atsiskaitymų klausimus“, – antradienį Seime žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Jis pabrėžė, kad sankcijų apmokėjimui už rusiškų prekių tranzitą nėra.

„Apmokėjimams sankcijos neegzistuoja, nėra įvesta. Tai reiškia, kad čia reikalingas komercinis sprendimas, kuris leistų atsiskaityti už suteiktas paslaugas, už atsiskaitymą yra atsakinga pati valstybės įmonė („Lietuvos geležinkeliai“ – BNS), na, galbūt ją prižiūrinti valstybinė institucija – Susisiekimo ministerija“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Tą jie turi padaryti, ar techninių sprendimų egzistuoja? Taip, egzistuoja. Ar aš dabar visus patarsiu – ne, aš jų nepatarsiu. Nenoriu, nematau prasmės, nemanau, kad valstybės institucijos ar politikai turėtų tapti pagalbininkais Rusijai“, – teigė ministras.

Anot jo, atsiskaitymai už nesankcionuotas prekes ir paslaugas tarp Rusijos ir Lietuvos įmonių vyksta iki šiol, tai įrodo, kad apmokėjimas įmanomas.

„Yra gi įmonių nesankcionuotų Lietuvoje, kurios bendradarbiauja su Rusija, tai yra faktas, atsiskaitymai tarp tų įmonių yra įgyvendinami, aš nežinau, ar per Lietuvos bankus, bet jie yra įgyvendinami, įmonė atsiskaito už prekes ir paslaugas, kurios nėra sankcionuotos, vadinasi, tai įmanoma“, – sakė G. Landsbergis.

Lietuvos institucijos ir komerciniai bankai iki šiol aiškinasi, kaip Rusijai atsiskaityti už sankcionuotų prekių tranzitą į Kaliningradą per Lietuvą po to, kai Šiaulių bankas pranešė nuo rugsėjo 1-osios neaptarnausiantis tokių mokėjimų baiminantis, jog tokie veiksmai gali pažeisti tarptautines sankcijas.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba anksčiau patvirtino, kad aptarnaujant tokius mokėjimus gali būti taikomos išimtys, tačiau kiekviena situacija būtų vertinama individualiai, taip pat nurodė vieną tokią išimtį jau pritaikiusi.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis praėjusią savaitę BNS sakė, kad už tranzitą Rusijos ir Baltarusijos įmonės „Lietuvos geležinkeliams“ (LTG) galėtų atsiskaityti ir per užsienyje veikiančius bankus.

Sankcionuotų prekių tranzitą LTG atnaujino liepos 22-ąją, po Europos Komisijos išaiškinimo, jog geležinkeliu tarp Rusijos ir Kaliningrado gali būti pervežtas ribotas krovinių kiekis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją