„Šiandien atpigo, o kas bus rytoj – ką žinau“, – sako degalinėje sutiktas panevėžietis.

„Dyzelinas kaip tik pakilęs, o kas bus rytoj ir poryt, negalima prognozuoti. Būtume labai protingi, jei galėtume prognozuoti, kas bus rytoj“, – sako Arūnas Nauronis.

Tik niekas nelaukia mirties kilpos, kai vidutinis lietuvis degalų neįpirks.

„Aš tikrai pėsčias neisiu, nebent elektrinį paspirtuką pirksiu“, – teigia vairuotojas.

Reportaže rodomoje vienoje Panevėžio degalinėje populiariausio A95 benzino kaina šiandien nesiekia 2 eurų kaip ir dyzelino.

„Brangu, kai įmonei pilame, keturias mašinas reikia užpilti. Porą tūkstančių per mėnesį palieku“, – skaičiuoja vairuotojas iš Panevėžio.

Anot vairuotojų, nukritę keli centai gyvenimo nekeičia, bet užsipilti skatina.

„Kad ir 5 centai nuo litro, vis tiek ne iš kišenės. Manau to, kas buvo, ko gero, nebebus jau. Kai bus 3 eurai, abejoju ar išvis tada važinėsime mašinom“, – svarsto vairuotojas Arminas.

„Pamenu, Prancūzija 3 centais pakėlė, prancūzai vos Paryžiaus nesudegino. Gal čia tokį pat kipišą reikia padaryti“, – juokauja kitas vairuotojas Bronislovas.

degalai, kuras, kuro kolonėlė, banzinas, dyzelis, degalinė, naftos produktai

Vairuotojai sako kainų negaudantys, jos skiriasi ir degalinėse, ir miestuose.

„Kiek važinėjau po Lietuvą, Panevėžy pigiausia, nors ir keliomis kapeikomis“, – pastebi Rimantas.

„Degalinės perka iš gamintojo degalus skirtingom dienom, o kaina skiriasi vos ne kiekvieną dieną gana ženkliai“, – sako A. Nauronis.

Vairuotojai kainų svyravimus sieja su karu.

„Naftos kaina dabar 108 dolerių už barelį, buvo 120 dolerių, dėl to ir pakrito degalų kainos. Kol viskas malsis su karu, nieko gero čia nebus“, – mano Rimvydas.

Ekonomistas aiškina degalų kainų pokyčius.

„Pastaruoju metu naftai atpigus beveik 10 proc., gavome apie 3 proc. kritimą, kuris leidžia suvokti, kad kuras atpigo apie 6-7 centus“, – teigia finansų analitikas Marius Dubnikovas.

Anot jo, kainų išsigando ir patys naftos tiekėjai.

„Galėtų prarasti savo klientus. Reikėtų suprasti, kad kiekvienas vairuotojas, kuris pereina prie elektromobilio, atgal nebegrįš“, – sako jis.

Pasak kainų stebėtojų, šiuo metu vyksta aršios derybos tarp Saudo Arabijos, Rusijos, JAV ir Europos. Pastarosios nori didesnių sankcijų rusiškai naftai.

„Saudo Arabija teoriškai pažadėjo padidinti gavybą arčiau rudens. Rinkose buvo labai palankiai priimta žinutė, todėl naftos barelis nuo 119 nukrito iki 110 dolerių“, – sako „Pricer.lt“ vadovas Arūnas Vizickas.

LNK reportažas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją