Norint užregistruoti naują automobilį „Regitroje“ tenka apsišarvuoti kantrybe. Čia žmonės eilėse laukia ne po vieną valandą.

„Laukiau nuo 12 iki 14.30 val.“, – sakė vilnietis.

„Regitros“ atstovas Saulius Šuminas pasakojo, kad didesnis klientų srautas jaučiamas jau 3 mėn.

„Karas, toks dalykas, tik nesitiki, kad iš tos šalies bus tokia transporto priemonių paklausa. Buvo visiškas atradimas“, – teigė jis.

Teigiama, kad ukrainiečiai išpirko tiek automobilių, kad pasiūla didžiausiame Lietuvos turguje, esančiame Kaune, gerokai sumažėjo.

„Automobilių nelabai daugėja, nes praktiškai išvažiuoja visos. O sunku parvežti daugiau mašinų iš Vakarų. Šiuo metu Kauno turguje yra apie 1 tūkst. mašinų, kai anksčiau būdavo 3-5 tūkst.“, – tikino Kauno automobilių turgaus vadovas Valentinas Naujanis.

Valentinas Naujanis

Skaičiuojama, kad nuo kovo iš Lietuvos į Ukrainą išvežta daugiau nei 120 tūkst. mašinų.

Registracijos „Regitroje“, kaip buvo teigiama, taip pat išaugo kartais.

„Palyginimui, praeitais metais nuo balandžio iki birželio mėnesio mes išdavėme 11 tūkst. tranzitinių laikinų numerių ženklų, o šiemet 33 tūkst. per tą patį laikotarpį, tai srautas išaugo triskart“, – tikino „Regitros“ atstovas.

Mašinų prekeiviai sako, kad ukrainiečiai šlavė viską.

„Iš Vakarų Europos labai daug išvažiavo į Ukrainą. Tai geresnių, tai blogesnių, brangesnių. Kas ką galėjo pirkti, tą ir pirko“, – automobilių turguje sakė vienas pardavėjų.

„Ukrainiečiai automobilius čia tralais vežė“, – LNK žinioms sakė kitas pašnekovas.

Automobiliai čia buvo perkami ir už kelis, ir už kelioliką tūkstančių eurų. Nemažai automobilių išvežta ir į karštuosius fronto taškus.

Pasak pardavėjų, toks pirkimas kaip reikiant iškreipė rinką ir gerokai išaugino mašinų kainas. Dėl pasikeitusios situacijos mašinos brango apie 20 proc.

„Dabar populiarūs „Hyundai Santa Fe“, taip pat keturiais ratais varomos mašinos. Pirkdavo ir BMW“, – sakė pardavėjas Mindaugas.

Gerokai padidėjusias kainas pastebi ir vairuotojai.

„Nėra pigių automobilių, visi jie išpirkti. Iki 3-4 tūkst. viskas išpirkta“, – sakė vienas jų.

Nuo liepos mokėti muitą į Ukrainą įvežamiems automobiliams jau teks. Grįžo senoji tvarka. Skaičiuojama, kad norint išvežti mašiną į Ukrainą, gali tekti primokėti iki kelių tūkstančių eurų.

Mašinų turgaus vadovas užsimena, kad dabar pardavėjų laukia sunkmetis.

„Didelis praradimas, nes šiuo metu geros nuotaikos, visi patenkinti, gerai pirko, o dabar vėl grįžtame į pradinę padėtį, kai pirkimas sulėtėja“, – sakė V. Naujanis.