Pasak kainų stebėjimo portalo Pricer.lt tyrimo, birželį benzinas Lietuvoje vidutiniškai kainavo 2,07 euro už litrą, o dyzelinas – 1,98 euro.

„Turime du variantus ir abudu blogi. Vienas variantas, kad dėl geopolitinės įtampos kainos gali augti – ir yra nemažai priežasčių. Kitas variantas, kuris nėra niekuo geresnis, – į rinką ateina recesija, atsiranda daugiau problemų su ekonomika, tada mažėja paklausa ir kainos gali kristi“, – sako Pricer.lt įkūrėjas Arūnas Vizickas.

„Antrasis variantas dar blogesnis, nes tai gali paliesti pajamų lygį – mūsų, artimųjų, kaimynų“, – konstatuoja jis.

A. Vizickas prognozuoja, kad priklausomai nuo naftos kainų, galima bus matyti ir 2,5 euro už litrą siekiančias degalų kainas.
 Arūnas Vizickas

„Jeigu vis dar bus optimistinės ekonomikos augimo prognozės ir vartojimas nemažės, tai bankų ekspertai praneša, kad nafta gali kilti iki 140 dolerių už barelį. Esant 120 dolerių mes jau turime kainą, kuri yra virš 2 eurų degalinėse. Esant 140 dolerių galime matyti kainą ir 2,5 euro. Gali būti ir dar aukštesnė“, – sako Pricer.lt vadovas.

Kita vertus, pasak jo, trijų mėnesių perspektyvoje dalis ekonomistų pranašauja recesiją.

„Tai perspektyva gali būti 2,5 euro litras benzino degalinėje, o galbūt ir atsitraukimas“, – komentavo A. Vizickas.

Vardydamas dabartinių kainų priežastis jis pabrėžė geopolitinę įtampą tarp Vakarų ir Rusijos, pastaroji šalis yra viena didžiausių energijos išteklių eksportuotojų. Tarp priežasčių – į ankstesnį lygį negrįžusi per pandemiją įšaldyta naftos gavyba.

„Turime augančią paklausą, kuri susijusi ir su sezonu. Dabar yra atostogų sezonas, vis daugiau žmonių nori keliauti. Tai yra degalų paklausa ir automobiliams, ir lėktuvams, laivams ir pan.

Turime prie viso to neįvykdytą OPEC planą, OPEC žadėjo didinti gavybą gerokai smarkiau, bet dėl tam tikrų ir pakankamai rimtų, įsisenėjusių priežasčių, dalis OPEC narių nesugebėjo jos padidinti“, – vardijo A. Vizickas.

Pasidomėjus, ar koreguotini Lietuvoje akcizai degalams, taip siekiant mažinti kuro kainas, ekspertas teigė, kad tai būtų pozityvus signalas.

„Jeigu kalbama neva degalinės gali pasiimti sumažėjusios kainos skirtumą į kišenę, tai yra daug atvejų, kai visuomenės pagalbos ar nacionalinio susitarimo dėka sutariama ir ta kaina sumažėja.

Šiandien energetika yra pagrindas bet kokiai ekonominei veiklai – kalbame ir apie gamybą, šilumą, komunalinius mokesčius, galimybę nuvykti į darbą ir panašiai“, – pabrėžė A. Vizickas.

Jis perspėja, kad yra rizika strigti šalies ekonomikai, nes vartotojai artėjant rudeniui gali būti priversti mažinti savo išlaidas.

„Išlaidų mažinimas reiškia mažesnį poreikį paslaugoms, kažką pirkti, tai reiškia, gamybos įmonėms mažesni užsakymai. Ir tas ciklas pradeda suktis į tą pusę, kad tada reikia mažiau darbuotojų, reikia kažką peržiūrėti iš atlyginimų pusės ir panašiai.

Tai norėtųsi išvengti recesijos arba ją pragyventi kiek įmanoma švelniau“, – kalbėjo ekspertas.

Anot jo, išvengti recesijos reikalingi ir nacionalinio, ir pasaulinio lygio sprendimai.

„(Reikia) ir mūsų Vyriausybės veiksmų lokaliai, bet tai turėtų būti ir globalūs sprendimai. Visų pirma, reikėtų malšinti karą, kuo skubiau jį stabdyti, nes jo eskalacija veda tik prie pablogėjimo ir sėsti prie derybų stalo, spręsti tiekimo, mainų, prekybos klausimus.

Mes, pasirodo, esame tokioje valtyje, kur visi irkluoja. Negalime pasakyti vienam ar kitam, kad nenorime su tavimi draugauti. Mes priversti bendradarbiauti“, – svarstė A. Vizickas.

Pricer.lt įkūrėjas sako, kad yra nemažai šalių, kur degalų kainos ne tokios aukštos kaip Lietuvoje.

„Lenkijoje apie 30 su trupučiu (euro centų – red.) kaina mažesnė. Jau matome, kad mūsų kainos pralenkė Vokietijos, Italijos kainas. Jeigu lygintume lietuvišką vidutinį darbo užmokestį su Vokietijos, – uždirbame grubiai 2,7 karto mažiau“, – teigė A. Vizickas.

Anot jo, kai kuriose šalyse žmonės skundžiasi degalų kainomis, nors jos yra net mažesnės nei Lietuvoje.

„Jungtinėse Valstijose kyla pakankamai nemažas nepasitenkinimo šurmulys iš vartotojų pusės, kad kaina už galoną yra pasiekusi 5 dolerius, bet jeigu išverstume į litrus, tai pamatytume, kad kaina yra 1,26 euro“, – sakė A. Vizickas.

Čia galite pažiūrėti LNK video: