Byla bus atnaujinta po to, kai Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) šią savaitę priims galutinį sprendimą, ar Vyriausybė ir jos strateginius sandorius tikrinanti komisija teisėtai pripažino, kad ispanų bendrovė neatitinka nacionalinio saugumo interesų, nusprendė Apeliacinis teismas.

Apeliacinis teismas birželio 9 dieną paliko galioti LTG nepalankią Vilniaus apygardos teismo kovą priimtą nutartį sustabdyti bylos nagrinėjimą, kol neįsiteisės sprendimas administracinėje byloje, kurioje Ispanijos bendrovė skundžia Vyriausybės ir jos komisijos sprendimus – jų pagrindu LTG pašalino įmonę iš konkurso.

„Šioje civilinėje byloje esminę reikšmę turi aplinkybė, ar ieškovė („Puentes y Calzadas Infraestructuras“ – BNS) apskritai yra tinkamas subjektas nacionalinio saugumo aspektu būti ginčo pirkimo sutarties šalimi, kurios vertinimą atlieka ne perkančioji organizacija (LTG – BNS), o komisija, kurios išvadą nutarimu patvirtino Vyriausybė“, – rašoma Apeliacinio teismo nutarime.

Teismas pabrėžė, kad galutinį sprendimą dėl Vyriausybės ir jos komisijos sprendimų teisėtumo LVAT skelbs birželio 15 dieną, todėl tolesnis bylos sustabdymas Vilniaus apygardos teisme neturės esminės reikšmės proceso operatyvumui.

„Sutiktina su pirmosios instancijos teismo vertinimu, kad egzistuoja pagrindas suteikti prioritetą ne formaliam terminų laikymuisi, o kuo teisingesniam ir visapusiškesniam bylos išnagrinėjimui“, – teigia Apeliacinis teismas.

LVAT nagrinėja Ispanijos įmonės skundą dėl Vyriausybės ir jos komisijos sprendimų, jog įmonė neatitinka nacionalinio saugumo interesų, o Vilniaus apygardos teisme bendrovė siekia panaikinti LTG konkurso komisijos sprendimą atmesti jos pasiūlymą bei pripažinti jo laimėtoja Italijos įmonę „Rizzani de Eccher“.

Vyriausybė šių metų pradžioje nutarė, kad tilto rangovo konkursą laimėjusi Kinijos korporacijos valdoma „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ neatitinka nacionalinio saugumo interesų, todėl „LTG Infra“ su ja sausio pabaigoje nepasirašė 62,5 mln. eurų vertės (be PVM) sutarties.

Už europinės geležinkelio vėžės „Rail Baltica“ projekto įgyvendinimą Lietuvoje atsakinga bendrovė „LTG Infra“ balandžio pradžioje pasirašė beveik 64 mln. eurų (be PVM) vertės sutartį su Italijos „Rizzani de Eccher“, kuri įsipareigojo pastatyti ilgiausią geležinkelio tiltą Baltijos šalyse.

Naujas geležinkelio tiltas per 2,5 metų turėtų iškilti šalia Jonavos ir turėtų būti ilgiausiu tokiu tiltu Baltijos šalyse. Jo ilgis sieks 1510 metrų, ilgiausias tarpas tarp atramų, kur jis kirs upę, sieks 150 metrų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją