Vilniaus apygardos administracinio teismo pranešime buvo teigiama, kad pareiškėja skunde prašė panaikinti Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2022 m. sausio 12 d. konfidencialų nutarimą ir Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos 2021 m. gruodžio 21 d. konfidencialią išvadą.

Vyriausybė minėtame nutarime pripažino, kad „Lietuvos geležinkelių“ ir Baltarusijos įmonės „Belaruskalij“ sudaryta vežimo sutartis ir jos pakeitimai prieštarauja Lietuvos nacionalinio saugumo interesams ir jas pripažino negaliojančiomis.

Sutarties vertinimas pagal Lietuvos Respublikos nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymą atliekamas, kai sandorio šaliai sandorio pagrindu suteikiama teisė eksploatuoti ar valdyti nacionaliniam saugumui svarbius įrenginius ir turtą arba atlikti kitus reikšmingus, galinčius kelti riziką ar grėsmę nacionaliniam saugumui veiksmus, galinčius turėti įtakos nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbiems įrenginiams ir turtui.

Krovinių vežimas geležinkelių transportu įtrauktas į ūkinių veiklos sričių, kurios laikomos nacionaliniam saugumui užtikrinti strategiškai svarbių ūkio sektorių dalimi, sąrašą. Geležinkelių linijos, kurias naudojant vykdoma sutartis, priskirtinos prie valstybinės reikšmės magistralinių geležinkelių linijų.

Teismas konstatavo, kad pareiškėja, kaip sandorio šalis, įvertinus jos atitiktį nacionalinio saugumo interesams, buvo pripažinta turinčia didinančių riziką ar keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui ryšių su užsienio valstybių institucijomis ar tų valstybių fiziniais ar juridiniais asmenimis. Iš esmės pareiškėja neginčijo nustatytų jos ryšių su Baltarusijos nedemokratiniu režimu.

Šias išvadas pagrindė ir suinteresuotų institucijų pateikta informacija, taip pat kiti bylos rašytiniai duomenys. Pažymėta, kad vien šio pagrindo teisinio reguliavimo prasme pakaktų sandorį pripažinti neatitinkančiu nacionalinio saugumo interesų.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Redakcija primena, kad į JAV ir Europos Sąjungos sankcijų sąrašus įtraukta „Belaruskalij“ sausį teismui apskundė Vyriausybės sprendimą, pagal kur „Lietuvos geležinkeliams“ buvo nurodyta nuo vasario 1-osios nutraukti ilgalaikę sutartį su „Belaruskalij“ dėl jos trąšų tranzito per Lietuvą, skelbė BNS.

Baltarusijos įmonė prašė panaikinti sausio 12 dienos Vyriausybės sprendimą bei pernai gruodžio 21 dieną priimtą strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos sprendimą.

„Belaruskalij“ tranzitas nuo sienos su Baltarusija iki Klaipėdos uosto vyko ilgiau nei dešimtmetį, jis nutrauktas vasario 1-ąją, Vyriausybei patvirtinus, jog iki 2023 metų pabaigos turėjusi galioti sutartis tarp „Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ neatitinka šalies saugumo interesų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją