Vis dėlto ne visiems tai buvo staigmena, kelionių agentūros atstovė prisimena laikinai įvestą identišką mokestį praeitos krizės metu.

Pabrango prieš dvejus metus įsigyta kelionė

Praėjusį savaitgalį socialinių tinklų keliautojų grupėse atsirado internautų klausimų apie kelionių organizatorių įvedamą kuro mokestį. Žmonės pasakoja iš kelionių agentūrų sulaukę žinučių apie jiems pritaikytą 35 arba 60 eurų mokestį, nors kelionę yra įsigiję prieš kurį laiką.

„Mūsų kelionė iš „Tez tour“ pirkta sausio mėnesį. Taip pat gavome, kad reikės prisimokėti. Pradžioje galvoju iš principo atšauksiu, bet kai pasižiūrėjau kelionių kainas, praėjo noras. Kelionė vienam asmeniui pabrangtų apie 200 eurų. Tai tiek to tie 70 eurų už abu, susimokėsim“, – rašo viena iš kelionę planuojančių lietuvių.

Su Delfi taip pat susisiekė keli poilsiautojai. Vilnietė Rūta su vyru po mėnesio pagaliau išvyks ilgai lauktų atostogų Turkijoje. Pora dar prieš pandemiją iš kelionių organizatoriaus „Novaturas“ įsigijo kelialapį su viskas įskaičiuota programa, tačiau dėl karantinų kelionės datą tekdavo vis nukelti.
Moteris pasakoja taip pat sulaukusi žinios apie papildomą mokestį, tačiau dėl to per daug nesuka galvos.

„Abiem su vyru išeina 70 eurų. Nieko nepadarysi, jau tiek ilgai tos kelionės laukėm, dabar juk neatšauksi. O ir niekaip nenusipirksi pigiau. Prieš dvejus metus mokėjom gal tik apie 1300 eurų už 10 nakvynių. Tokių kainų dabar tikrai niekur nepamatysi“, – sako Rūta.

Šeima papildomai susimokės 175 eurus

Pabrangusią kelionę daug labiau pajuto didelė vilniečių šeima. Prieš kelis mėnesius iš kelionių organizatoriaus „Tez tour“ penkiems asmenims įsigiję kelionę į Egiptą šią savaitę jie sulaukė netikėtos žinutės – kelionė pabrango 175 eurais, t. y. kiekvienam asmeniui po 35 eurus.

„Nieko negali pakeisti. Sutartyse nurodyta, kad prieš mėnesį informavus, organizatorius gali pakelti kainas iki 8 proc. Nemaža suma, anksčiau Turkijoje tiek galėdavo kainuoti, tarkim, dviejų žvaigždučių viešbutis visai savaitei.

Tačiau reikia vertinti ir situaciją, kad skrendant į tą pačią Turkiją, reikia aplenkti Ukrainą, prailgsta kelionė, negana to, kad brangesnis kuras“, – pasakoja Simonas.

Visa kelionė penkių asmenų šeimai atsiėjo apie 5 tūkst. eurų, o padidėjusi kaina – 175 eurai – nesiekia sutartyje nurodytos 8 proc. ribos. Nors ši žinia ir nustebino, bet kelionės šeima neatšauks, mat tokios pačios kelionės dabar pigiau niekur nenusipirksi.

Vieštbutis Turkijoje

Prieš daug metų toks pat mokestis jau buvo

Apie pasikeitusias kainas savo klientus informuoja kelionių agentūros, kurios perparduoda organizatorių keliones. Vienos iš jų atstovė anonimiškai sutiko papasakoti apie šiuos pasikeitimus. Jai pačiai šis mokestis nebuvo staigmena, mat prieš daug metų organizatoriai taip pat buvo įvedę kuro mokestį.

„Prieš daug metų, dar praeitos krizės metu toks mokestis jau yra buvęs, tai mums nebuvo naujiena. Paskui situacija pagerėjo, ir jį panaikino. Čia keliautojams, kurie pirmą kartą susiduria, staigmena.
Pati keliems klientams asmeniškai rašiau, kad to ir reikėjo tikėtis, nes viskas brangsta, parduotuvėse lygiai taip pat. Blogesnis variantas būtų atšaukta kelionė, kai nebegali keliauti ir viskas suplanuota“, – pasakoja agentūros atstovė.

Anot jos, klientai sureagavo pakankamai ramiai, nė vienas dėl šios priežasties kelionės neatšaukė.

„Mūsų klientai – supratingi, žino, kad kuras brangsta. Beveik visi ramiai, gal tik keli labiau sureagavo, bet nė vienas neatšaukė kelionės. Aišku, nė vienam turbūt nepatiko ši žinia, nes tai apima keliones, kurios pirktos anksčiau. Kaip sakoma: kai nematai, tai ir neskauda, o dabar kai turi primokėti, tai labiau pasijaučia“, – pažymi ji.

Abejoja, ar sąžininga klientų atžvilgiu

Pašnekovė abejoja, ar mokesčio taikymas atbuline data yra sąžiningas klientų atžvilgiu.

„Nepatinka man šis atbulinis variantas. Dauguma nori pirkti keliones iš anksto, kad būtų pigiau, bet kai kainas pakelia atbuline data, žinome, kaip žmonės dažniausiai reaguoja. Kai du žmonės skrenda, taip tas pakilimas nesijaučia, bet jei didelė šeima, tai tikrai tai pajus“, – svarsto ji.

Agentūros atstovė patikina, kad kelionę atšaukti nusprendę poilsiautojai pigesnės alternatyvos neberastų.

„Nors ir pridėjus šį mokestį, tai tiek kelionė neišbrangsta, kiek dabar kelionės kainuoja. Kainos labai padidėjusios. Jos palaipsniui kyla ir kyla. Galiu drąsiai sakyti, kad kasmet kelionės brangsta“, – sako ji.

Kokie mokesčiai ir kokiomis kryptimis

Delfi pasidomėjo dviejų kelionių organizatorių – „Tez tour“ ir „Novaturas“ – taikomų mokesčių sąlygomis.

„Novaturo“ poilsinėms kelionėms užsakomaisiais skrydžiais, įsigytoms iki 2022 m. vasario 28 d. ir kurių išvykimai yra nuo balandžio 11 dienos, kuro padidėjimo mokestis yra 35 eurai asmeniui. Tolimesnio maršruto atostogų kryptims – Madeirai bei Tenerifei – šis mokestis siekia 60 eurų asmeniui.

Poilsinėms kelionėms, įsigytoms nuo kovo 01 d., ir kurių išvykimai taip pat nuo balandžio mėnesio 11 dienos bei naujai įsigyjamoms kelionėms į kelionės kainą įtraukiama „Kuro kainos svyravimo apsaugos“ paslauga. Paslaugos kaina – 11,5 eurų asmeniui. Ši paslauga užtikrina, kad sudarytos organizuotos turistinės kelionės sutarties kaina nesikeis dėl galimų kuro kainos svyravimų ir išaugimų ateityje.

„Vertindami kuro kainos svyravimo įtaką galutinei kelionės paketo kainai bei siekdami suvaldyti galimas rizikas ateityje, rinkai pristatėme „Kuro kainos svyravimo apsaugos“ paslaugą. Patirtis rodo, kad tokio tipo paslaugos pasitvirtino, kaip, pavyzdžiui, „Covid pauzės“ paslauga – nuo pat jos įvedimo, ši paslauga buvo viena populiariausių, nes leido keliautojams jaustis saugiai planuojant atostogas“, – komentuoja „Novaturo“ rinkodaros direktorė Baltijos šalims Olga Belova.

„Tez tour“ klientų iki kovo 21 d. įsigytoms turistinėms kelionėms užsakomaisiais reisais buvo įvestas degalų mokestis, priklausantis nuo skrydžio atstumo. 35 eurų eurų mokestis taikomas skrydžiams į abi puses į Turkiją, Graikiją, Bulgariją, Italiją, Ispaniją, Sakartvelą, Egiptą, o skrydžiams į Madeirą ir Tenerifę taikomas 60 eurų mokestis.

Kodėl organizatoriai keliones brangina atbuline data

„Mokesčius apskaičiavome atsižvelgdami į šiuo metu fiksuojamą aviacinio kuro kainos augimą, laikydamiesi aukščiausių sąžiningumo standartų ir turistinės kelionės sutarties sąlygų. Pagal 3.1 sutarties punktą, kelionių organizatorius turi teisę po sutarties sudarymo didinti kelionės kainą, kai kainos didinimą lemia pasikeitusi turistų vežimo kaina dėl degalų išlaidų“, – tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Pašnekovių teigimu, visas turizmo sektorius šiuo metu susiduria su nauju iššūkiu – brangstantis aviacinis kuras lemia augančią skrydžių organizavimo savikainą. Todėl, anot jų, kelionių organizatoriai buvo priversti naują mokestį taikyti atbuline data.

„Nuo išankstinių vasaros kelionių pardavimų pradžios aviacinio kuro kaina išaugo dvigubai, o kuras sudaro 40 proc. skrydžio savikainos“, – aiškina „Tez Tour“ atstovė I. Aukštuolytė.

„Visame pasaulyje naftos kainos pradėjo augti dar praėjusiais metais, o pikas pasiektas šių metų kovo mėnesį, kai nafta kainavo beveik 130 dolerių už barelį, palyginus su 80 dolerių metų pradžioje. Atitinkamai jau nuo 2021 m. lapkričio fiksuojamas ir reikšmingas aviacinio kuro kainos augimas.

Anksčiau įsigytų kelionių kaina buvo paskaičiuota prie tuo metu egzistavusių aviacinio kuro kainų. Tuo tarpu skaičiuojant nuo 2022-ųjų pradžios, aviacinio kuro kaina padidėjo apie 60 proc. Tokie kuro kainų šuoliai turi tiesioginės įtakos turizmo industrijai, nes transportavimo dalis paslaugos kainoje vidutiniškai sudaro apie 30 proc. galutinės sumos. Dėl šių priežasčių, deja, buvome priversti peržiūrėti kainodarą šio vasaros sezono kelionėms“, – komentuoja „Novaturo“ rinkodaros vadovė O. Belova.

Norint nutraukti sutartį, gali tekti susimokėti

Tiesa, klientai turi teisę nesutikti su pakeitimu ir nutraukti sutartį, tačiau kai kuriais atvejais dar gali tekti papildomai susimokėti. Jei kainos padidėjimas viršija 8 proc. galutinės kelionės kainos, keliautojai gali nutraukti sutartį be jokių mokesčių, bet jei kainos padidėjimas neviršija 8 proc. galutinės kelionės kainos, keliautojai gali atsisakyti kelionės sumokėdami sutarties nutraukimo mokestį.

„Suprantame, kad papildomos išlaidos kelionei gali pakeisti keliautojų planus, todėl informuodami apie kuro mokestį, nurodėme ir sutarties nutraukimo variantą. Nesutikę su kelionės kainos pasikeitimu, turistai turi teisę nutraukti sutartį Organizuotos turistinės kelionės sutarties sąlygų 2.1.1 punkte įtvirtintu pagrindu, sumokant sutarties nutraukimo mokestį“, – nurodo I. Aukštuolytė.

Organizatoriai: savo planų klientai nekeičia

Vis dėlto, kaip tikina „Tez Tour“ didžioji dalis keliautojų supranta, kas lemia tokius pokyčius, ir savo atostogų planų neatšaukia.

„Suprantame, kad dėl šių papildomų išlaidų žmonės gali keisti kelionių planus. Keliautojai reaguoja skirtingai, jiems kyla klausimų dėl įvesto mokesčio. Tačiau, sakyčiau, geriausiai reakciją atspindi skaičiai. Per visą laikotarpį dėl kuro kainos pokyčio mokesčio esame sulaukę kiek daugiau nei 30 prašymų nutraukti sutartį. Palyginimui, per dieną naujų kelionių rezervacijų atliekama vidutiniškai apie 1000“, – pažymi „Novaturo“ atstovė.

„Novaturas“ nurodo, kad daliai klientų yra galimybė išvengti kuro mokesčio: „Daugumai mūsų keliautojų, kurie keliones yra įsigiję iš anksto, priklauso nemokama „Auksinės galimybės keisti kelionę“ paslauga, kuria pasinaudoję jie gali pakeisti anksčiau įsigytą kelionę į vėlesnius išvykimus ir jiems nebus taikomas kuro pokyčio mokestis.“

Vartotojų teisės sulaukė kelių skundų

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) yra gavusi keletą vartotojų skundų dėl kelionių organizatorių padidintų kainų įsigytoms turistinėms kelionėms dėl išaugusių kuro išlaidų. Taip pat sulaukiama vartotojų paklausimų dėl informacijos suteikimo šiuo klausimu.

Anot VVTAT, teisės aktai numato, kad kelionių organizatorius gali pakelti organizuotos turistinės kelionės kainą dėl padidėjusių kuro išlaidų.

Jeigu yra sudaryta sutartis tarp kelionių organizatoriaus ir turisto, organizuotos turistinės kelionės kainos didinimas dėl pasikeitusių išlaidų degalams ir su tuo susijusių turistų vežimo išlaidų, galimas. Tačiau kelionių organizatorius kainą didinti gali tik jeigu:

• sutartyje numatyta, kad kelionių organizatorius gali padidinti organizuotos turistinės kelionės kainą;

• sutartyje aiškiai nurodoma turisto teisė į kainos sumažinimą, sumažėjus atitinkamoms išlaidoms, ir nurodoma, kaip turi būti apskaičiuojama peržiūrėta kaina;

• kelionių organizatorius aiškiai ir suprantamai informuoja turistą apie kainos padidinimą likus ne mažiau kaip 20 dienų iki organizuotos turistinės kelionės pradžios, nurodydamas kainos padidėjimo priežastis ir kaip buvo apskaičiuotas kainos padidėjimas.

Kaip aiškina tarnyba, gavęs informaciją apie pakeistą organizuotos turistinės kelionės kainą, vartotojas turi teisę per kelionių organizatoriaus nurodytą protingą terminą sutikti su siūlomais pakeitimais arba nutraukti organizuotos turistinės kelionės sutartį.

Pasirinkus sutarties nutraukimą, turistui reikės sumokėti sutartyje numatytus sutarties nutraukimo mokesčius. Šių mokesčių nutraukiant sutartį mokėti nereikės, jei kelionių organizatorius pasiūlo padidinti organizuotos turistinės kelionės kainą daugiau nei 8 proc. Taip pat turistas gali pasirinkti kelionių organizatoriaus siūlomą alternatyvią organizuotą turistinę kelionę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)