Palyginti su 2020 metais, vidutinė lizingu įsigyjamų automobilių vertė pernai padidėjo 12 procentų. SEB banko klientų perkamų naujų automobilių vidutinė kaina buvo 30,3 tūkst. eurų – 13 proc. didesnė negu ankstesniais metais. Naudoti lizingu perkami automobiliai vidutiniškai kainavo 19,5 tūkst. eurų – 11 proc. daugiau, palyginti su 2020 metais.

Vidutinė lizingu įsigyjamų naujų elektromobilių kaina pernai didėjo 13 proc. ir siekė 42,6 tūkst. eurų. Vidutinė naudotų elektromobilių kaina mažėjo daugiau negu penktadaliu (22 proc.) – iki 30,9 tūkst. eurų.

„Žvelgiant į praėjusius metus, pirmiausia į akis krinta šios dvi tendencijos: tiekimo grandinės iššūkiai ir aukščiausia pavara pirmyn besiveržiantis susidomėjimas ekologiškomis transporto priemonėmis. Dėl viso pasaulio rinką apėmusių trikdžių ilgėjant naujų automobilių pristatymo terminams, pirkėjams jų tekdavo laukti 6–9 mėnesius ar dar ilgiau, todėl klientai rinkosi tuos automobilius, kuriuos galėjo įsigyti nelaukdami. Tai gerokai didino naudoto transporto paklausą ir kainą. Valstybės paskata elektromobiliams įsigyti, auganti ekologiškų transporto priemonių įvairovė ypač naudotų modelių, prieinamumas ir gyventojų dėmesys tvarumui lėmė, kad lizingu įsigyjamų elektromobilių skaičius toliau didėjo keleriopai“, – banko pranešime teigia SEB Baltijos šalių lizingo vadovas Saulius Mickus.

Pasak jo, iššūkiai tarptautinėje ir Lietuvos automobilių rinkose darė įtaką lizingu įsigyjamo transporto parko struktūrai: sparčiai daugėjo perkamų naudotų automobilių. SEB banko klientai pernai įsigijo 32 proc. daugiau naujų automobilių, o naudotų – 38 proc. daugiau negu 2020 metais. Vis dėlto perkamų naujų ir naudotų automobilių santykis liko beveik toks pat kaip ir prieš metus. Naujos transporto priemonės sudarė beveik 55 proc., naudotos – 45 proc. lizingu įsigytų automobilių.

S. Mickus pastebi, kad antrą praėjusių metų pusmetį elektromobiliai sudarė 8 proc. naujų lizingu įsigytų automobilių. Palyginti su ankstesniais metais, ši dalis augo maždaug keturiskart.

Populiariausi naujų elektromobilių modeliai pernai buvo „Nissan LEAF“, „Škoda ENYAQ iV“ ir „Kia Niro“. „Nissan LEAF“ pirmavo ir tarp naudotų elektromobilių, kone dvigubai aplenkęs „BMW i3“ ir „Hyundai Ioniq“.

Populiariausių lizingu įsigyjamų automobilių su vidaus degimo varikliais sąraše, kaip ir ankstesniais metais, dominavo miesto visureigiai. Naujų automobilių lyderio poziciją išsaugojo „Toyota RAV4“, antras pagal populiarumą – „Toyota C-HR“. Sąrašo naujovė – pernai pristatytas miesto visureigis „Hyndai Tucson“, užėmęs trečią poziciją. Tarp populiariausių naujų automobilių pernai įsitvirtino ir „Peugeot 2008“ modelis. Naudotų automobilių sąraše ir toliau pirmauja „Volkswagen Passat“, žemiau rikiuojasi „Škoda Octavia“ ir „Toyota RAV4“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją