Palyginus su ankstesniais metais, įsigytų aplinkai draugiškų automobilių skaičius padidėjo beveik 4 kartus.

„Aplinkai draugiškų automobilių dalis tarp visų lizingu įsigytų transporto priemonių praėjusiais metais sudarė daugiau kaip 22 procentus. Tai reiškia, kad maždaug vienas iš penkių gyventojų lizingu įsigytas automobilis buvo draugiškas aplinkai, kai 2020-aisiais tokių buvo tik vienas iš dešimties“, – sako „Swedbank“ vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktorius Tomas Pulikas.

Pasak T. Puliko, praėjusiais metais bendra „Swedbank“ su gyventojais sudarytų lizingo sutarčių vertė, perkant aplinkai draugiškus automobilius, sudarė 23 mln. eurų, o vidutinė vienos tokios sutarties vertė siekė apie 21 tūkst. eurų.

„Swedbank“ atstovo teigimu, didesnis pirkėjų aktyvumas buvo stebimas antrą metų pusmetį, kai aplinkai draugiškų automobilių dalis tarp visų lizingu įsigyjamų automobilių, vertinant naujas ir naudotas transporto priemones, padidėjo iki 25 procentų.

Ekologiški įsitvirtina tarp naujų

„Swedbank“ lizingo duomenys rodo, kad net 33,5 proc. praėjusiais metais Lietuvos gyventojų įsigytų visiškai naujų automobilių buvo draugiški aplinkai. Pikas buvo pasiektas 2021 metų lapkričio-gruodžio mėnesiais, kai praktiškai kas antra lizingu įsigyta visiškai nauja transporto priemonė buvo draugiška aplinkai.

„Mažų ir nulinių emisijų automobilių paklausa pastebimai išaugo antroje metų pusėje, ir tam iš dalies įtakos turėjo naujų automobilių tiekimo trikdžiai bei aukštos kokybės nedaug naudotų automobilių trūkumas. Šie veiksniai prisidėjo prie to, kad didesnė pirkėjų dalis rinkosi persėsti prie aplinkai draugiškų automobilių vairo, kurių pristatymo grandinė veikė sklandžiau“, − komentuoja T. Pulikas.

Pasak „Swedbank“ atstovo, tarp populiariausių mažos emisijos automobilių, kuriuos perka gyventojai, yra „Toyota“, „Škoda“, „Volkswagen“ ir „Peugeot“ markių modeliai.

Įmonės kol kas perka mažiau

„Swedbank“ lizingo duomenimis, Lietuvos verslo įmonės per 2021 m. sudarė apie 270 sutarčių aplinkai draugiškiems automobiliams įsigyti. Bendra suma, kurią šalies įmonės investavo į ekologiškų automobilių parką, pernai siekė apie 7 mln. eurų.

Bendrovių įsigytų aplinkai draugiškų automobilių dalis tarp visų lizingu įsigytų transporto priemonių sudarė 11 proc., tarp naujų automobilių – apie 13 procentų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)