Nepriklausomybės akto signataras Albinas Januška Delfi TV laidoje „Delfi diena“ visa tai vadina skandalinga informacija.

„Kaip ir Delfi rašo, tai – skandalingas faktas. Jie atsisakė Lietuvai naudingų sąlygų, jie tuo pasinaudojo ir priėmė tris labai labai didelius, kaip sakė premjerė, avansinius mokėjimus, apėjo JAV sankcijas, sukėlė Lietuvai daug problemų ir kas man keisčiausia – jie iki šiol manipuliuodami procedūromis nepripažįsta savo kaltės, ginčijasi. Aš nežinau tiesiog, man sunkiai suprantama situacija, kas ten vyksta, nes tas ginčas, kabinėjimasis prie procedūrų ir tai, kad jie neinformavo Nacionalinio saugumo komisijos prie Vyriausybės yra labai blogai ir skandalinga“, – laidoje taip sakė A. Januška.

Kasčiūnas: tai sukrečianti informacija

Delfi kalbintas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, jog naujausia informacija – sukrečianti.

„Mes kitą trečiadienį turėsime parlamentinės kontrolės pirmą posėdį ir turėsime praeiti pro tos sutarties svarbiausias detales ir taip, jūsų minimas faktas (naujausia informacija) yra išties sukrečiantis, vien jau dėl to, kad tokio pokyčio, tokį svorį turintį pokytį tu turi patikrinti Nacionalinio saugumo komisijoje, man tas faktas, kad tu to nepadarei ir pasirašei, liudija, kad galbūt mūsų valstybinė kompanija buvo labai smarkiai priklausoma nuo „Belaruskali“ ir tie priklausomybės ryšiai nėra sveika valstybei“, – sako L. Kasčiūnas.

Politikas taip pat tikina, kad susidaro įspūdis, kad tai buvo visiškai sistemingas veikimas.

„Man, iš to, ką skaitau jūsų portale, iš tikrųjų atrodo, kad buvo tikslingai nepasitikrinta. Dar nenoriu to formuluoti kaip išvados, bet man toks įspūdis, kad tai yra sistemingas veikimas“, – sako L. Kasčiūnas.

„Būtent tas tikslingas nesikreipimas liudija, kad buvo pernelyg didelė priklausomybė susiformavusi ir tai buvo slepiama nuo komisijos, nuo ministro, nuo valdybos. Tai reiškia, kad tas sankcijų įgyvendinimo galvosūkis, apie kurį mes šiandien kalbame visą mėnesį, jau atsiranda kitoje šviesoje. Mes čia bandėme ministrus linčiuoti, bet kai yra uždaras pasaulis, valstybė valstybėje, ir ji nesimaino informacija, tai tada prasideda netipiniai pavedimai ir panašiai, ir tai liudija, kad taip valstybėje neturi būti“, – sako L. Kasčiūnas.

Kas laukia toliau?

Paklausus A. Januškos, kaip nauja ir svarbi aplinkybė gali pakeisti visos istorijos eigą, tikino, kad Vyriausybės laukia sunkus uždavinys.

„Ta aplinkybė, kurią aprašė Delfi, ir kurią pasakoja L. Kasčiūnas, yra iš dalies pagrindas sprendimo, priimto Nacionalinio saugumo komisijos prie Vyriausybės. Kaip mes suprantame iš tos informacijos, kad Nacionalinio saugumo komisija prie Vyriausybės, įvertinusi ir tą ekonominę priklausomybę, kaip sako ponas Kasčiūnas, nes nematyti to sąmoningo veikimo būtų dabar sudėtinga, nes tai, ką jie padarė, yra akivaizdu, dar paėmė tuos išankstinius mokėjimus.

Albinas Januška

Komisija siūlo, kaip suprantu, panaikinti tas sutartis, remiantis tuo, kad tai yra nacionalinio saugumo interesai pažeisti Lietuvos. Žinoma, nemanau, kad Vyriausybei tai yra toks lengvas uždavinys, nes tai reikia padaryti preciziškai labai tiksliai, kad nebūtų po to teisinių niuansų, bylinėjimo ar kažko“, – sako A. Januška.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)