ELTA primena, kad Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija nusprendė, jog AB „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) skelbtą konkursą laimėjusi Ispanijos įmonė neatitinka nacionalinio saugumo interesų. Komisijos išvada nėra galutinė, ją patvirtinti arba atmesti dar gali Vyriausybė.

Komisijos išvados dėl 62,5 mln. eurų vertės konkurso laimėtojos „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ paprašė „Lietuvos geležinkeliai“.

„Komisijai pateiktos visos LTG žinomos rizikos, tarp kurių ir ispanų įmonės sąsajos su Kinija“, – pranešime spaudai teigė Rolandas Šlepetys, LTG Verslo saugumo vadovas.

Pasitiki Ispanijos institucijos

Ispanijos Karalystės ambasados Lietuvoje komercijos atašė Pablo Cascon Salgado Eltai atsiųstame komentare teigia, kad komisijos priimtas sprendimas dėl „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ dar nėra galutinis ir dabar laukiama Vyriausybės verdikto.

Jo teigimu, „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ jau daugiau nei 40 metų Ispanijoje ir kitose pasaulio šalyse įgyvendina svarbius infrastruktūros projektus, stato tiltus.

„Ispanijos institucijos ir įmonės labai rimtai žiūri į saugumo klausimus. „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ vien tik šiais metais laimėjo septynis vyriausybinių Ispanijos institucijų skelbtus konkursus ir įgyvendins daugiamilijoninius projektus. Tarp jų – Aplinkos ministerijai, Infrastruktūros ministerijai, Andalūzijos ir Galicijos regioninėms vyriausybėms. Tai įrodo kompanijos patikimumą Ispanijos institucijų akyse“, – sako P. C. Salgado.

Pasak jo, Lietuvos ir Ispanijos dvišalė prekyba ir investicijos pastarąjį dešimtmetį nuolat auga, o kelios Ispanijos bendrovės šiuo metu dirba ties „Lietuvos geležinkelių“ ir „Rail Balticos“ projektais, kur atlieka pagrindinius projektavimo, inžinerinius ar eismo valdymo darbus.

Anot P. C. Salgado, ryškiausias valstybių dvišalį bendradarbiavimą demonstruojantis projektas – linijos tarp Vilniaus ir Klaipėdos elektrifikavimas, kurį įgyvendina Ispanijos bendrovių konsorciumas.

„Lietuva yra gera Ispanijos draugė ir sąjungininkė Europoje bei NATO. Ispanijos įmonių indėlis į infrastruktūros modernizavimą Lietuvoje yra paremtas puikiais abiejų šalių santykiais. Ambasados tikslas – ir toliau puoselėti šį bendradarbiavimą“, – teigia P. C. Salgado.

Prašo įvertinti iš naujo

Praėjusią savaitę Ispanijos „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ raštu kreipėsi į Vyriausybę, Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją bei Susisiekimo ministeriją, prašydama iš naujo įvertinti jos atitiktį Lietuvos nacionaliniams saugumo interesams.

Rašte, kurio kopiją turi ELTA, teigiama, kad komisijos priimtą išvadą galėjo lemti nepakankama informacija apie „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ valdymą ir veiklą.

Įmonė teigia, kad ji ir 52 kiti juridiniai asmenys, veikiantys 13-oje skirtingų jurisdikcijų (Ispanija, JAV, Lenkija, Rumunija, Serbija bei Pietų Amerikos ir Afrikos šalys), priklauso holdingo bendrovei „Grupo Puentes“. „Grupo Puentes“ yra įgyvendinusi daugiau nei 2000 projektų ir toliau vykdo projektus visame pasaulyje.

Kaip teigiama rašte, 2020 m. gegužę 66,54 proc. „Grupo Puentes“ holdingo akcijų įsigijo Ispanijoje veikianti „CRBC Spain Investment Company“, kurią valdo Kinijos bendrovė „China Road & Bridge Corporation“ („CRBC“). Likusi akcijų dalis (32,77 proc.), priklauso Ispanijos kompanijai „Europe Bridges & Roads Company“.

„Pažymime, kad „Grupo Puentes“ korporatyvinėje struktūroje Kinijos „CRBC“ veikia tik kaip finansinis investuotojas. „CRBC“ neturi galimybės vienašališkai priimti jokių su holdingo bendrovės valdymu susijusių esminių sprendimų“, – teigiama „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ už sutarčių sudarymą atsakingo direktoriaus Luis Garcia Vegazo pasirašytame ir Vyriausybei adresuotame rašte.

Ispanijos bendrovė nurodo, kad „CRBC“ nėra teikiama jokia informacija apie „Grupo Puentes“ įmonių vykdomus projektus, techninę, komercinę ar administracinę informaciją, o Kinijos bendrovės atstovai ar deleguoti asmenys nedalyvauja jokiuose „Puentes y Calzadas Infraestructuras“ valdymo organuose.

„Kaip holdingo bendrovės akcininkas, „CRBC“ turi teisę gauti tik informaciją apie holdingo bendrovės finansinius rezultatus ir su tuo susijusius duomenis“, – aiškinama rašte.

Nekilo pretenzijų dėl patikimumo

Ispanijos bendrovė rašte atkreipia dėmesį ir į tai, kad holdingo bendrovės akcininke tapus Kinijos „CRBC“, „Grupo Puentes“ įmonės nė vienoje valstybėje, įskaitant ES ir JAV, nesulaukė jokių pastabų, pretenzijų ar abejonių dėl jų patikimumo ar atitikimo nacionalinio saugumo interesams.

„Puentes y Calzadas Infraestructuras“ vertinimu, net ir įžvelgdama rizikas nacionaliniam saugumui, Lietuvos Vyriausybės komisija galėjo taikyti švelnesnę priemonę ir nustatyti tam tikras su projekto įgyvendinimu susijusias rekomendacijas dėl papildomų įsipareigojimų ar reikalavimų taikymo.

„Lietuvos geležinkeliai“ skelbė, kad naujas geležinkelio tiltas per Nerį iškils šalia Jonavos ir bus ilgiausias geležinkelio tiltas Baltijos šalyse. Iš viso naujojo tilto ilgis sieks 1510 metrų. Ilgiausias naujo tilto tarpas tarp atramų, toje vietoje kur jis kirs upę, sieks 150 metrų.

Sutartį dėl projekto įgyvendinimo „Lietuvos geležinkeliai“ su konkurso laimėtoju planuoja pasirašyti sulaukusi galutinio Vyriausybės sprendimo.