Tačiau savivaldybių atstovė sako, jog nepaisant augančio finansavimo, palyginti su šiais metais, 2022-aisiais keliams bus skirta tiek pat pinigų, kaip ir 2020-aisiais.

„Savivaldybės gaus 35 mln. eurų daugiau negu šiemet. Vidutiniškai savivaldybė gaus 30 proc. lėšų daugiau nei šiemet“, – kelių finansavimo pertvarką svarsčiusiame Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete trečiadienį sakė J. Skačkauskas.

Jis pabrėžė, kad finansavimas bus dar didesnis, jeigu pilnės Kelių priežiūros ir plėtros programa (KPPP).

Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėja ekonomikos ir susisiekimo klausimais Dovilė Sujetaitė konstatavo, kad lėšų suma keliams 2022 metais bus panaši, kaip ir 2020-aisiais.

„Nors finansavimas ir didėja, bet jeigu žiūrėtume į 2020 metų lygį, lieka panašus“, – komitete teigė ji.

Planuojama, kad po Kelių direkcijos pertvarkos KPPP sąmatos schema bus paprastesnė: valstybinės reikšmės keliams būtų skiriama 67 proc., o vietinės reikšmės – 33 proc. programos lėšų, iš jų rajonų savivaldybėms – 65 proc., miestų – 35 proc.

Kasmet vasario 1-ąją Kelių direkcija tvirtins trimetę sąmatą ir žinodama, kiek lėšų gaus, savivalda galės planuoti savo kelių priežiūrą.

Tačiau planuojama tvarka, kai pirmais metais savivaldybės galės panaudoti visas tiems metams numatytas lėšas ir pretenduoti tik į dalį pinigų iš antrų ir trečių metų sąmatos, Lietuvos savivaldybių asociacijos netenkina.

„Siūlome leisti savivaldybėms antrais ir trečiais metais kontraktuoti visas lėšas“, – tvirtino D. Sujetaitė.

Ji, be kita ko, pabrėžė, kad būtina keisti nurodymus savivaldybėms, kokiomis proporcijomis jos turėtų leisti pinigus. Dabar numatyta, kiek lėšų reikėtų investuoti į turto įsigijimus, eismo saugą ir darnų judumą.

„Dauguma rajoninių savivaldybių tam nepritaria, siūlome tų privalomų sąlygų atsisakyti arba palikti rekomendacinio pobūdžio“, – sakė ji.

Dar vienas asociacijos prašymas – leisti naudoti programos lėšas daugiabučių kiemams, kurių sklypai nesuformuoti ir valdomi savivaldybės, prižiūrėti.

J. Skačkauskas sako, kad tai neįmanomas, nes tokiu atveju lėšų negautų bendrijos, jau perėmusios savo daugiabučių kiemus.

Jis, be kita ko, pranešė, kad savivaldybės bus įpareigotos patvirtinti kelių remonto eiles ir jas viešinti.

Pernai šalies keliams skirta 590 mln. eurų, įskaitant ir ankstesniais metais nepanaudotas lėšas. Po Konstitucinio Teismo išaiškinimo nuo šių metų nepanaudotos lėšos neperkeliamos į kitus metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)