Lietuvai svarstant dėl nepaprastosios padėties įvedimo Baltarusijos pasienyje, „Linava“ inovacijų ir transporto politikos sekretorius Andrius Burba pasakojo, kad kol kas nesklandumų prie kaimynų sienos nėra fiksuojama, nors, kaip aiškino, vilkikų eilės kiek ilgesnės nei įprastai.

„Kalbant apie vilkikų patekimą iš Baltarusijos, nematome nieko kardinaliai pasikeitusio. Vienoje iš vietų įvažiuoti į Lietuvą eilėje laukia apie 160 vilkikų, kitoje – 150, bet tai nėra tie srautai, kurie buvo pavasarį, kai tokių buvo daugiau nei 1 tūkst.

Iš Lietuvos pusės įvažiuoti į Baltarusiją Medininkų punkte laukia 284 vilkikai, tai reiškia, laukimo laikas yra apie 49 valandos. Matome, kad eilė padidėjusi, bet didelio pavojaus čia nematome. Žinome tik, kad bus griežtinamas keleivių judėjimas per pasienio punktus“, – sakė jis.

Taip pat buvo atkreipiamas dėmesys, kad Lenkija nuo lapkričio 9 d. 7.00 val. uždarė Kuznica-Bruzgi pasienio kontrolės punktą. Dėl susiklosčiusios situacijos sienos kirtimas šiame pasienio poste yra sustabdytas – norint ją kirsti, reikia rinktis Terespolio-Bresto ir Bobrovniki-Berastavicos pasienio punktus.

Paklaustas, kaip situacija keistųsi, jei Lietuva įvestų nepaprastąją padėtį ir uždarytų savo sieną su Baltarusija, atstovas sakė, kad bet koks reikalavimų griežtinimas visada turi poveikį vilkikų judėjimui.

„Gali atsirasti eilės, gali būti skirti papildomi resursai iš jų pusės vilkikų ir pačių vairuotojų tikrinimui.

Mes savo vežėjams pagal galimybes rekomenduojame ieškoti kitų alternatyvių kelių. Jei yra įmanoma, apvažiuoti jautrius pasienio postus, bet reikia suprasti kitą momentą, kad važiuojant per Ukrainą ar Rusiją, kur yra labai prasta kelių infrastruktūra, mes ilginame krovinių vežimo laiką ir jį branginame“, – sakė jis.

Kaip lrt.lt teigė Susisiekimo ministerija, Lietuvoje paskelbus nepaprastąją padėtį krovinių transportas tarp Lietuvos ir Baltarusijos nebūtų stabdomas.

„Įvedus nepaprastąją padėti vilkikų eismas per Baltarusijos sieną apribotas nebus. Numatomi pakeitimai skirti suvaldyti nelegalią migraciją“, – lrt.lt sakė Susisiekimo ministerijos atstovai.

Lietuvos muitinė informuoja, kad migrantų krizės Lenkijos ir Lietuvos pasienyje su Baltarusija bei sulėtėjusio Baltarusijos muitinės darbo priimant krovininius automobilius iš Lietuvos, didėja automobilių srautai Lietuvos muitinės postuose.

„Lietuvos muitinė prašo vežėjų, vykstančių Baltarusijos kryptimi, informaciją apie eiles pasienio kontrolės punktuose sekti Pasienio kontrolės punktų direkcijos interneto svetainėje adresu https://pkpd.lrv.lt/lt/eiles-pasienyje arba susilaikyti nuo nebūtinų kelionių ar pasirinkti alternatyvius sienos kirtimo maršrutus“, – buvo teigiama siųstame pranešime.

Redakcija primena, kad antradienio rytą ministrų kabinetas rinkosi į posėdį, kuriame svarstė nepaprastosios padėties įvedimą Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje.

Vyriausybei vieningai sutarus kreipiamasi į Seimo pirmininkę Viktorija Čmilytę-Nielsen prašant kuo greičiau šį klausimą teikti Seime balsavimui.

„Šiuo metu yra rengiamas nutarimo dėl nepaprastosios padėties paskelbimo projektas, jis turėtų būti parengtas per porą valandų. Tuomet norėčiau jį aptarti ir su opozicinių frakcijų seniūnais, ir šiandien jis bus įregistruotas“, – antradienį ryte Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Šis klausimas yra įtrauktas į vakarinę darbotvarkę šios dienos. Nesiimsiu prognozuoti, kaip greitai derinimo procesas pavyks. Manau, kad visi suprantame, jog situacija įtempta ir kad ji reikalauja greitų, bet tuo pačiu ir kokybiškų sprendimų. Priklausomai nuo to, kaip greitai šiandien tas procesas praeis, mes jį apsvarstysime šiandien arba kitame posėdyje“, – komentavo Seimo pirmininkė.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtame dokumente siūloma įvesti nepaprastąją padėtį nuo trečiadienio, nuo 2021 m. lapkričio 10 dienos 00 valandų 00 minučių, ji truktų vieną mėnesį.

Nepaprastoji padėtis būtų skelbiama visame pasienio ruože prie Lietuvos Respublikos valstybės sienos su Baltarusijos Respublika ir 5 kilometrų į valstybės gilumą nuo jo.

Taip pat, užsieniečių apgyvendinimo vietose (Užsieniečių registracijos centro Pabradėje teritorijoje, Medininkų užsieniečių registracijos centro teritorijoje ir Kybartų užsieniečių registracijos centro teritorijoje, Pabėgėlių priėmimo centro Rukloje ir šalia jo įrengtoje teritorijoje, Pabėgėlių priėmimo centro Naujininkų pabėgėlių stovykloje) ir 200 metrų aplink juos.

Institucija, atsakinga už ekstremalios situacijos ar krizės valdymą, kuri imasi visų reikalingų priemonių nepaprastosios padėties įvedimo tikslui pasiekti, yra Vidaus reikalų ministerija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)