Į „Delfi“ kreipėsi susirūpinę vairuotojai, kurie jau kelias dienas laukia Medininkų pasienio kontrolės punkte

„Medininkuose bėda, susirinko virš 500 vilkikų, siena paralyžuota, nieko nepraleidžia, vairuotojai neturi maisto ir elementarių higienos priemonių, o vienam vairuotojui labai bloga, greičiausiai koronavirusas“, – kreipėsi vienas eilėje laukiantis vairuotojas.

Jis „Delfi“ tikino kad eilėje labai daug baltarusių, rusų, ar lenkų vairuotojų, kai kurie susirgo, tačiau negali grįžti ir gydytis.
Eilės Medininkuose

„Viskas sustojo ir aikštelėje jau gyvena po 3-4 dienas nieko niekas nepraleidžia, neduoda jokios informacijos. O miestas toli, parduotuvės toli, vaistinių nėra, realiai esame įstrigę laukuose. Vairuotojai skambina į pasienio tarnybas, sako, viskas gerai, visi dirba įprastu režimu. Šią problemą reikia kuo skubiau spręsti, nes bus čia blogai“, – įspėjo asmuo.

Vairuotojai nepasitenkinimo kupinais įrašais pradėjo dalintis ir socialiniuose tinkluose.

Pasienio kontrolės punktų direkcijos (PKPD) sistemoje nurodoma, kad šiuo metu Medininkų punkte laukia 318 sunkvežimių, o prognozuojamas laukimo laikas – 43 valandos. Tačiau padidėjęs automobilių srautas fiksuojamas ir dar dviejuose punktuose, esančiuose Baltarusijos pasienyje.

PKPD direktoriaus pavaduotojas Rimantas Šatkauskas pabrėžė, kad Medininkuose vyksta rekonstrukcija

„Vyksta Medininkų rekonstrukcija. Kai vyksta rekonstrukcija, suprantama, kad srautas šiek tiek yra ribojamas. Tačiau kiti punktai, Lavoriškės, Raigardas, Šalčininkai, yra ganėtinai laisvi. Kodėl reikia vežtis per Medininkus, žinant, kad ten rekonstrukcija, man ne visuomet yra žinoma. Lavoriškės, Raigardas, Šalčininkai šiuo metu yra gerokai laisvesni, tikrai nereikėtų ten po 2-3 paras stovėti. Kodėl jie vyksta per Medininkus, negalėčiau komentuoti“, – dėstė R. Šatkauskas.

Muitinė rekomenduoja rinktis kitus punktus

Muitinės departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Vitas Volungevičius teigia, kad ruošiamas pranešimas, kuriuo vairuotojams bus rekomenduota rinktis kitus punktus – Medininkuose per parą praeina tik 150 krovininių transporto priemonių srautas.

„Dėl vykdomos rekonstrukcijos sumažėjęs pralaidumas, ir tą pralaidumo sumažėjimą mes iš tiesų pastebime. Nes jau nuo rugsėjo 21 dienos per parą iš Lietuvos išvyksta vidutiniškai tik iki 150 krovininių transporto priemonių. Palaukimo aikštelė talpina maždaug 300 transporto priemonių ir ji jau perpildyta. Esant tokiam pralaidumui, kai Medininkų rekonstruojamame poste yra tik viena eismo juosta, didesnio pralaidumo tikėtis negalime, ir mes rengiame pranešimą vairuotojams, kad jie rinktųsi kitus muitinės postus“, – sako V. Volungevičius.
Valstybės sienos perėjimo punktas Medininkuose

Vėliau pasirodė Muitinės departamento pranešimas: „Raginame vairuotojus rinktis kitą Lietuvos- Baltarusijos sienos kirtimo punktą“.

Muitinė atsiprašo už nepatogumus.

Vairuotojų tokie atsakymai neįtikino.

„Tiesiog neleidžia mašinų ir visi stovi. Rekonstrukcija gal įtakos ir turi, bet tai nenormalu. Tegu uždaro sieną savaitei, greitai viską padaro, arba ieškotų kitokių variantų ir nesityčiotų iš žmonių“, – pyko vairuotojas.

Jis teigė daug metų važiuojąs per Medininkus ir niekada čia nebuvę tokių eilių: „70 valandų žmones ten laukia, reikia nepamiršti, kokia situacija yra su koronavirusu, ir vairuotojai gali dalintis virusu, kokios oro sąlygos ir t.t.“.

„Linava“: nenormalu

Vežėjų asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius Zenonas Buivydas apgailestauja, kad eilių problema Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje ties Medininkais kartojasi, anot jo, tai jau ne pirmas kartas, ypač vykstant Medininkų pasienio kontrolės punkto rekonstrukcijai.

„Šuo metu bendraujame su įmonėmis, aiškinamės tikrąją situaciją ir ieškome būdų, kaip padėti ten įstrigusiems vairuotojams su vilkikais. Yra nenormalu, kad žmonės kelias dienas turi laukti kabinose, kol galės kirsti Lietuvos sieną. Tai, kas vyksta dabar – tai trikdžiai ne tik dėl rekonstrukcijos, bet ir dėl prastos atsakingų institucijų komunikacijos. Turėtų būti nuolat komunikuojama viešai ir įspėjama, kad vairuotojai ir verslas aplenktų rekonstruojamą Medininkų kontrolės punktą, tačiau to nėra. O tai yra nenormalu“, – sako Z. Buivydas.
Zenonas Buivydas

Jis kviečia atsakingas institucijas aktyviau viešai komunikuoti ir dalintis naujausia informacija ne tik savo interneto svetainėse, bet ir siunčiant aktualijas žiniasklaidai.

„Girdime iš verslo ir vairuotojų, kad tokios informacijos ir priminimų labai trūksta planuojant maršrutus. Tuo tarpu mes kontaktuojame su Muitine, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, kad ši problema būtų kuo greičiau sprendžiama, didinamas pralaidumas, deleguojama daugiau atsakingų pareigūnų, kad kuo mažiau reikėtų žmonėms būti įstrigus eilėse, kurios sunkiai juda“, – kalba asociacijos vadovas.

Taip pat „Linava“ kviečia vežėjus ir vairuotojus rinktis kitus pasienio kontrolės punktus ir aplenkti Medininkus: „Kiti punktai, pavyzdžiui, Lavoriškės, Raigardas, Šalčininkai yra laisvesni ir ten tikrai nereikėtų ten po 2-3 paras stovėti“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)