„Linavos“ Strateginės komunikacijos koordinatorė Lina Bušinskaitė BNS sakė, kad susitikimo tikslas – pristatyti pervežimų sektoriaus problemas ir aptarti iššūkius, su kuriais susiduria transporto įmonės.

„Ypač opi problema – kritinį lygį pasiekęs tolimųjų reisų vilkikų vairuotojų trūkumas“, – teigė „Linavos“ atstovė.

Pasak jos, tai jau nebe tik Lietuvos problema – su tokiais pat iššūkiais susiduria ir užsienio šalys, kur trūksta vežėjų.

„Šiai problemai pasiekus ekstremalų lygį, jau stringa kai kurių prekių pristatymai, gali ir toliau sutrikti logistikos grandinės, vežėjai vėluoja pristatyti užsakymus klientams, dėl to moka baudas ir delspinigius užsakovams, o kai kurie klientai nutraukia ir sutartis su vežėjais“, – aiškino L. Bušinskaitė.

Jos teigimu, ypač sudėtinga situacija smulkiosiose ir mažosiose įmonėse, kur dirba iki 9 ar iki 49 darbuotojų: įmonėms trūkstant apyvartinių lėšų, kai vėluoja mokėti klientai, sutrinka ir kitos veiklos, o klientų mokami pinigai joms yra ir apyvartinės lėšos.

„Neturėdami apyvartinių lėšų negali vykdyti užsakymų mažieji rinkos dalyviai ir balansuoja ties išlikimo riba“, – sakė L. Bušinskaitė.

Nuo praėjusių metų kovo iki dabar veiklą nutraukė beveik 200 transporto įmonių.

Lietuvos transporto ir logistikos įmonėms nuo gegužės 20-osios iki rugpjūčio 31-osios suteikta 11,75 tūkst. leidimų dirbti tarptautinių vilkikų vairuotojais.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai neskyrus papildomų 15 tūkst. kvotų trečiųjų šalių piliečių įdarbinimui, asociacija „Linava“ anksčiau teigė, jog dėl to vežėjai nuostolius skaičiuoja dešimtimis milijonų eurų.

Ministerija pasiūlė vežėjams tartis su profesinėmis sąjungomis, kaip pagerinti vairuotojų darbo sąlygas, o susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, jog užsieniečių įdarbinimo kvotos vežėjams galėtų būti padidintos.

„Sodros“ duomenimis, per aštuonis mėnesius darbdaviai pateikė 47,1 tūkst. pranešimų apie dirbančius užsieniečius, iš jų 44,2 tūkst. dirbo pagal darbo sutartis, o 2,9 tūkst. – komandiruoti. Pernai per tą patį laiką pateikta 13,6 tūkst. pranešimų (atitinkamai 12,4 tūkst. ir 1,24 tūkst.).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)