Į „Delfi“ kreipėsi skaitytojas ir piktinosi prie Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų įrengtų stovėjimo aikštelių kainomis, vadino jas neadekvačiomis.

Kaip nurodoma tinklapyje santarosparkavimas.lt, aikštelėse P1, P2, P3, P5, P7 ir P10 1 val. nuo 7 iki 20 val. kainuoja 1 eurą, o nuo 20 iki 7 val. – 0,2 euro. Aikštelėse P8, P9 ir P11 valanda kainuoja atitinkamai 0,6 arba 0,2 euro. Visos paros kaina visose aikštelėse siekia 7,2 euro.

„Kyla pagrįsti klausimai, ar verslas gali daryti ką nori? Ar Santaros klinikos ką nors sprendžia ir kam tai naudinga?

Šiuo atveju mes kalbame apie ligonines! Ir tai yra esminis skirtumas, lyginant su kitomis parkavimo aikštelėmis Vilniaus mieste. Žmonės atvažiuoja ne pasivaikščioti ar į kavines. Jie neturi jokio kito pasirinkimo ir alternatyvos“, – kalbėjo vyras.

Jis pateikė savo asmeninį pavyzdį.

„Vaikas guli ligoninėje, tėvams reikia daugiau laiko pabūti šalia (taip pataria gydytojas po operacijos). Prie Santariškų g. 7 yra „Unipark“, kur net pabuvus 5–10 min., vis tiek reikia mokėti 1 eurą – tai minimalus mokestis ir vienintelė opcija.

Ir tai turbūt brangiausias parkavimas Vilniuje už tokį laiką.. Pabuvome ligoninėje vos daugiau nei valandą, mokame iškart už 2 val. (2 eurus) ir t. t. Mums per kelias dienas apsilankymai pas vaiką jau kainavo apie 16 eurų už parkavimą – tai nėra adekvatu.

Lygiai tas pats yra Santariškių g. 2 prie visų korpusų. Tai žmonės taip ir kalba visi, kad prie Santariškių klinikų yra tiesiog reketas“, – sakė žmogus.

Jis taip pat pateikė du kvitus. Viename matyti, kad už stovėjimą 1 val. 7 min. sumokėti 2 eurai, kitame – už 25 minutes – 1 euras.

Numatyta sutartyje

Automobilių stovėjimo aikšteles Santariškių medicinos miestelyje valdo specialiai tam įsteigta įmonė „Santaros parkavimo paslaugos“. Jos akcininkas „Latuna“ ir Sveikatos apsaugos ministerija 2017 metais pasirašė koncesijos sutartį – numatyta įrengti 2250 naujų stovėjimo vietų ir atnaujinti 500 esamų vietų.

Juridinių asmenų registro duomenimis, Santaros klinikų parkavimą prižiūrinčios įmonės „Latuna“ akcininkė yra kita įmonė „Unipark“. E. Šimkevičienė sakė, kad parkavimo kainodara yra numatyta 2017 metais pasirašytoje koncesijos sutartyje.

Dokumente nurodoma, kad nuo 7 iki 20 val. lankytojams už parkavimą iki 1 val. reikia mokėti 0,6 euro, už parkavimą nuo 1 iki 2 val. – 1,2 euro, už 2–3 val. – 1,8 euro ir t. t.

Nuo 20 iki 7 val. taikoma atitinkama kainodara: iki 1 val. – 0,2 euro, nuo 1 iki 2 val. – 0,4 euro, nuo 2 iki 3 val. – 0,6 euro ir t. t.

2017 metais pasirašytoje sutartyje yra numatyta ir indeksacija, 35 proc. priklausanti nuo metinio kainų augimo ir 65 proc. nuo metinio darbo užmokesčio augimo. Lankytojų stovėjimo mokestis apskaičiuojamas indeksuotąjį įkainį suapvalinus iki 10 euro centų.

„Unipark“ akcininkė yra „Parkdema“, kurią valdo „Lords LB Asset Management“ fondas „Energy and Infrastructure SME Fund“ ir „Modus grupė“. „Modus grupė“ priklauso Nyderlanduose registruotai „MG NL holding B. V.“. Nyderlandų registro duomenimis, vienintelis šios įmonės akcininkas – Kęstutis Martinkėnas.

Santaros klinikos yra viena didžiausių Lietuvos ligoninių, teikiančių aukščiausio lygio specializuotas asmens sveikatos priežiūros paslaugas bei vykdančių nuolatinį pedagoginį bei mokslinį tiriamąjį darbą. Skaičiuojama, kad ligoninėje per metus vidutiniškai gydoma apie 1 mln. ambulatorinių ir apie 100 tūkst. stacionarinių pacientų, atliekama apie 2 mln. tyrimų ir daugiau nei 50 tūkst. įvairių sudėtingų operacijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (290)