„Remiantis Seimo BFK pateiktais duomenimis, praėjusiais metais juridiniai asmenys įsigijo šių prabangių automobilių: daugiau kaip 200 BMW, 100 „Mercedes“, 70 „Porsche“, 15 „Bentley“, 2 „Ferrari“ ir dar 2 „Lamborghini“ markės automobilius. Bendrai juridiniai asmenys per metus naujiems prabangiems automobiliams, kurių kiekvieno vertė viršijo 50 tūkst. eurų, išleido daugiau nei 67 mln. eurų“, – Eltai nurodė Seimo BFK pirmininkas M. Majauskas.

„Svarbu pabrėžti, jog prabanga savaime nėra joks blogis ar tuo labiau nusikaltimas. Tačiau teisingumo vardan svarbu užtikrinti, kad įsigyjant prabangius automobilius nebūtų piktnaudžiaujama valstybės teikiama parama ir būtų tinkamai sumokėti mokesčiai. Taip pat mokesčių moralės tikslais būtų tikslinga įvertinti poreikį koreguoti atitinkamus įstatymus“, – pridūrė M. Majauskas.

Pasak komiteto, M. Majauskas prašys Finansų ministerijos ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) įvertinti, ar šis prabangus turtas nėra naudojamas privatiems asmenų poreikiams.

„Pasitvirtinus įtarimams, jo nusidėvėjimo ir išlaikymo sąnaudos neturėtų mažinti apmokestinamojo pelno. Jeigu paaiškėtų, jog turtas priskirtinas darbuotojo pajamoms natūra, tai tokios turto įsigijimo ir išlaikymo išlaidos turėtų būti apmokestinamos kaip su darbo santykiais susijusios pajamos“, – sakė M. Majauskas.

Pasak jo, institucijų taip pat bus prašoma įvertinti, ar juridiniai asmenys, prieš įsigydami minimus prabangius automobilius, nebuvo įtraukti į nuo COVID–19 pandemijos nukentėjusių įmonių sąrašus ir ar jiems nebuvo skirta VMI administruojama mokesčių mokėtojų parama.
„Esant tokiems atvejams, prašome atidžiai įvertinti, ar jie neturėtų būti išbraukti iš nukentėjusiųjų sąrašo ir gauta parama sugrąžinta į valstybės biudžetą“, – sakė Seimo narys.

Taip pat įvertinti poreikį koreguoti Pelno mokesčio įstatymo nuostatas taip, jog būtų apribotos galimybės į sąnaudas įtraukti prabangių automobilių įsigijimą ir jų eksploatavimo išlaidas, įvertinti, atsižvelgiant į ES šalių patirtį, poreikį Lietuvoje įvesti prabangių automobilių mokestį, kuris būtų skaičiuojamas nuo jų vertės bei arklio galių.

„Regitros“ duomenimis, 2020 metais juridinių asmenų vardu Lietuvoje buvo įregistruots 773 naujos lengvosios transporto priemonės, kurių vertė viršijo 50 tūkst. eurų̨.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)