Automobiliais atvažiuojantys ir juos paliekantys Palangos gatvėse ar aikštėse nuo gegužės 15 d. turi būti akylesni, ir kišenes teks labiau pakratyti. Palanga žaliojoje zonoje didina įkainį – už valandą paliktą mašiną kurorto centrinėje dalyje teks mokėti 30 centų daugiau – 2 eurus.

Mažiausia rinkliava – geltonojoje zonoje, joje kaina nesikeičia – valanda – 60 centų. O štai raudonoji zona, kurioje už valandą teks mokėti 1,2 euro plečiasi ne tik pačioje Palangoje.

„Papildomai viena atkarpa link mašinų stovėjimo aikštelės prie jūros dar yra patvirtinta Nemirsetoje. Šventojoje Antano Valiuškos alėjoje ir centre, Topolių 4 aikštelėje“, – vardija Rinkliavų centro direktorius Bronius Martinkus.

Pokyčių imtasi esą tam, kad kurorte mažėtų automobilių.

„Renkama tik keturis mėnesius, o visais kitais mėnesiais yra pakankamai laisvai važiuojama ir galima parkuoti. O kainos Palangoje yra nesikeitusios turbūt nuo 2012 metų, kai prasidėjo parkavimas“, – teigia jis.

Poilsiautojų nuomonės dėl padidintų rinkliavų išsiskyrė.

„Viena valanda, kas tai yra? Iki jūros nenueisi per tiek, ir du eurai. Aš galvoju – per brangu“, – sako vyresnio amžiaus vyras.

„Kur nuomojamės (nakvynei vietą – Delfi), ten yra ir parkingas. Stengiamės, kad būtų, kur mašiną pasistatyti. Turbūt nelabai aktualu. Tai – maža suma, kuri pakyla, galbūt atnaujins paplūdimį ar dar ką nors padarys, juk tai mūsų visų labui“, – svarsto jauna poilsiautoja.

„Aš tai tikrai važiuosiu. Lietuviui be jūros neįmanoma gyventi“, – juokiasi senjorė.

Štai kiti du palangiškiai senjorai sako patys po kurortą dviračiais važinėjantys ir ragina kitus ant jų persėsti, o jaunesnius – ir pėstute kojas pamiklinti.

Pernai Palangos biudžetą rinkliavos papildė net 660 tūkst. eurų, arba 104 tūkst. eurų daugiau nei užpernai.

„Dėl kovido pandemijos žmonės nori ilsėtis. Kadangi buvo užsidarę visi užsienio kurortai, tai vyko drausmingai į Palangą“, – sako Rinkliavų centro direktorius.

Vietinę rinkliavą padidino ir Klaipėda, tik Neringa žada nedaug pokyčių.

„Prie savivaldybės vienoje aikštelėje šiek tiek padidintai bus įvestas mokestis, kurio niekada nebuvo. Tai tik tokia naujiena, o visa kita lieka taip pat. Keturios stovėjimo aikštelės yra apmokestintos. Viena – Nidos paplūdimyje, valanda – vienas euras, ir likusios trys aikštelės Nidos centre – po 1,5 euro už valandą“, – pažymi Neringos meras Darius Jasaitis.

Už kitas 14 automobilių stovėjimo aikštelių Neringoje nereikia mokėti, užtat Neringa pinigų gauna, kad žmonės į saugomą teritoriją važiuoja.

Metų pradžioje rinkliava buvo padidinta, tad gegužę jau tenka mokėti ne 5, o 10 eurų. Vasaros sezonu nuo birželio iki rugsėjo 15 dienos rinkliava lengvajam automobiliui – 30 eurų.