Augo benzino kainos

Balandžio viduryje atliktas Pricer.lt kainų tyrimas rodo, kad A95 benzino litro kaina tradiciškai pigiausioje Lietuvos degalinėje „Jozita“ kainavo 1,14 euro, o brangiausiai – „Viada“ ir „Circle K“ – 1,289 euro. Palyginimui, vasarį pigiausias benzinas kainavo 1,08 Eur, brangiausias – 1,22 Eur.

Tuo metu pigiausias dyzelinas, balandžio 14 d. duomenimis, buvo „Jozita“ degalinėse – 1 Eur, brangiausias – „Viada“ – 1,199 Eur. Palyginimui, kovą brangiausias dyzelinas buvo fiksuojamas „Orlen Lietuva“ degalinėse – 1,236 Eur, pigiausias taip pat „Jozita“ – 1,04 Eur.

Remiantis šiais duomenimis, Lietuvos degalinėse dyzelino kainos mažėja, o benzino auga. Tai pastebi ir vairuotojai socialiniuose tinkluose. Štai pavyzdžiui, atlikėjas Stanislavas Stavickis-Stano praėjusios savaitės pabaigoje stebėjosi, kad tokių benzino kainų jau seniai nematė. Jo įkeltoje nuotraukoje matyti, kad litras benzino kainuoja 1,388 Eur.

Kainos grįžta į tą patį lygį

Vis dėlto degalinių atstovas ramina, kad kainos grįžta į tą patį lygį, kuriame buvo prieš pandemiją. Lietuviškų degalinių sąjungos direktorius Vidas Šukys atkreipia dėmesį, kad benzino ir dyzelio kaina vienodai neauga, benzinas pastaruoju metu brango labiau nei dyzelis.

„Šiandien Jurbarke dyzelio kaina – 1,06 Eur, benzinas – 1,19 Eur. Praeitą savaitę benzino kaina buvo šiek tiek pakilusi. Pavyzdžiui, pernai kovo 1 d. benzinas kainavo 1,25 Eur, dyzelinas – 1,19 Eur. Su ta pačia naftos kaina (65 dol/bar) kaip ir prieš pandemiją degalų kaina šiemet – mažesnė.

Benzino kaina pastaruoju metu buvo šokusi į viršų, todėl kad galimai atsirado didesnis poreikis pasaulyje, o dyzelio kaina daugmaž išliko tokia pati. Dabar nuo praeitos savaitės didmeninė benzino kaina truputį nukrito vos ne 4 centais“, – dėsto V. Šukys.

Komentuodamas degalų kainų pokyčius jis pažymi, kad degalų kainos tiesiogiai kinta dėl naftos kainų. Anot jo, kitų kainų kilimo priežasčių Lietuvoje nėra, išskyrus praeitą žiemą, kai dėl biologinio priedo maišymo dyzelio kaina pakilo 5-6 centais.

„Jei kainos vasarą buvo nukritusios dėl koronaviruso, kuris visus ekonomiškai surietė į ragą, tai nereiškia, kad šiandien kainos turi būti tokios pačios. Kaip buvo planuota ir prognozuota OPEC+ ir pasaulinių ekonomistų, kainos atsistatė – naftos kaina dabar siekia 60-65 dolerius už barelį. Pamenu, kad pernai vasario 27 d., kai Lietuvoje jau buvo virusas, ir šių metų tuo pačiu metu naftos kaina buvo centas į centą ta pati“, – sako V. Šukys.

Vidas Šukys

Pašnekovo teigimu, pernai kritusios naftos ir degalų kainos buvo trumpalaikis svyravimas.

„Rinka nebuvo pasiruošusi tokiam dalykui, kai staigiai su didelėmis baimės akimis uždarė judėjimą, neskraidė lėktuvai ir t. t., iš vėžių buvo išmuštas visas pasaulis. Tačiau tai nėra absoliuti naujovė, nes tam tikri geopolitiniai įvykiai pasaulyje ne vieną kartą buvo padarę tokias ekonomines „atrakcijas“, ne tiek gilias kaip dabar, bet nesakyčiau, kad ir ši buvo itin gyli, nes rinka pradėjo atsistatyti nuo pernai gruodžio“, – pažymi Lietuviškų degalinių sąjungos vadovas.

Pašnekovo teigimu, karantino atlaisvinimai Lietuvoje ir padidėjęs gyventojų judėjimas tiesiogiai degalų kainų augimo nelemia: „Jau daug metų Lietuvoje nebuvo, kad kažkas paimtų ir iš niekur nieko nustatytų 2 eurų kainą ir pan. Pas mus – per didelė degalinių konkurencija, tokios koncentracijos kaip Lietuvoje nėra niekur daugiau pasaulyje. Praktiškai vienam išsišokti su padidinta kaina – nėra jokios logikos, niekas nepirks.“

Degalai pabrango 11 centų

Degalinių atstovas skaičiuoja, per šiuos metus iki vasario pabaigos, t. y. per du mėnesius, degalai pabrango 11 centų.

„Mes, aišku, norėtume naftos kainą turėti 20 ar 40 dolerių už barelį, bet OPEC, kuris taiko kartelinį susitarimą, nustato perspektyvinę naftos kainą. Ta kaina dažniausiai apribojama gavybos mastu. Kovą buvo OPEC susitikimas, nusprendė, kad nedidins ir nemažins gavybos, lieka tokios pačios apimtys. Vadinasi, jeigu jie būtų padidinę naftos išgavimą, tuomet ji būtų atpigusi, jei palieka tą patį lygį ir nemažina, naftos kaina tuomet reguliuojasi pagal rinkos poreikį“, – aiškina V. Šukys.

Šiuo metu naftos kaina – 65 dol/bar, o prieš kelias dienas siekė 67 dolerių. „Šiuo metu tendencija – naftos kaina truputį krenta, bet tokių vienadienių svyravimų nelaikau kritimais, nes birža per dieną daro daug sandorių, todėl ryte būna vieni skaičiai, vakare – kiti, kitą dieną – dar kiti. Degalų rinka taip greitai nereaguoja“, – priduria jis.

Degalinių atstovas prognozuoja, kad tokia kaina ir turėtų išlikti artimiausiu metu: „Remiantis paskutiniu OPEC karteliniu susitarimu išlaikyti tą pačią kainą (60-65 dol), ji jau buvo numatyta prieš dvejus metus – 2019 m. pabaigoje, kritimą per pandemiją nulėmė nenuspėjamas įvykis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)