Seimui ketvirtadienį „valstiečiai“ teikia Sodininkų bendrijų įstatymo pataisas, kuriomis siūloma įpareigoti savivaldybes nevilkinti ir nevengti sodininkų bendrijų kelių perėmimo.

Greičiausiai iki 2024-ųjų savivaldybėms siūloma perimti tranzitinius kelius, kai jais naudojasi ne tik sodo teritorijoje esančių sklypų savininkai, iki 2026-ųjų – jeigu keliais naudojasi daugiau negu vienos bendrijos teritorijoje esančių sklypų savininkai, o kelius, skirtus aptarnauti bendrijas, kuriose ne mažiau kaip 20 proc. sklypų savininkų yra gyvenamąją vietą šioje teritorijoje deklaravę žmonės, siūloma perimami iki 2027 metų.

Viena iš pataisų iniciatorių Asta Kubilienė, pati gyvenanti sodų bendrijoje, sako, kad dabar savivaldybės piktnaudžiauja ir neskuba rūpintis sodų bendrijų keliais, nes nėra joms jokio termino, per kiek laiko kelius turi perimti.

„Kad būtų kažkoks terminas, o ne begalybė laiko“, – BNS sakė parlamentarė.

Savivaldybėms perimti sodų bendrijose esančius kelius buvo siūloma siekiant spręsti bendrijų, daugelyje kurių yra susiformavę gyvenamųjų namų kvartalai, infrastruktūros priežiūros problemas, nes šiuo metu ji yra blogos kokybės.

Infrastruktūra savivaldybėms perduodama sodų bendrijų iniciatyva.

Lietuvos savivaldybių asociacija sumanymui įpareigoti savivaldybes perimti sodų bendrijų kelius priešinasi teigdama, kad savivalda esą negalės užtikrinti deramos kelių priežiūros bei saugaus eismo.

Skaičiuojama, kad dabar Lietuvoje veikia apie 1,2 tūkst. sodų bendrijų, jose yra beveik 230 tūkst. sklypų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)