„Deja, nevisi sulauksime skiepo nuo koronaviruso iki vasaros, dalis žmonių negali būti paskiepyti dėl medicininių priežasčių. Be to, skiepas nėra privalomas (nors pasiskiepyti labai rekomenduočiau), todėl jis negali tapti būtina sąlyga norintiems keliauti.

Dėl to šis pažymėjimas nebus privilegija tik pasiskiepijusiems, tai bilietas visiems“, – praneša V. Sinkevičius.

Kaip pasakoja, siūloma, kad skaitmeninis žaliasis pažymėjimas būtų naudojamas kaip būdas įrodyti vieną iš trijų priežasčių, dėl kurių keliaujančiam ES galėtų būti netaikoma saviizoliacija ar kitokie kelionių ribojimai:

  • Vakcinacijos nuo koronaviruso pažymėjimas
  • Pažymėjimas, kad žmogus yra persirgęs koronaviruso liga
  • Pažymėjimas apie neigiamą koronaviruso testą

Skaitmeninis žaliasis pažymėjimas

„Žinoma, šalys narės pačios turės nuspręsti, kokias teises suteiks ir kokius ribojimus taikys atvykstantiems, tačiau būtina sutarti dėl bendro požiūrio, pamažu atlaisvinti ribojimus ir suvienodinti sąlygas keliaujantiems.

Šiuo metu visos 27 Europos Sąjungos šalys naudoja įvairaus tipo dokumentus – testo sertifikatus, persirgimo koronaviruso liga pažymas, vakcinavimo pažymėjimus. Tai, kad nėra standartizuotos formos dokumento su galimybe greitai keistis informacija tarp šalių narių, kelia problemų: pradedant tuo, kad pasieniuose žmonės užlaikomi aiškinantis, ką reiškia jų pateikti dokumentai, baigiant augančia įvairių pažymų padirbinėjimo banga.

Sprendimas, kurį šiandien pristatome, leis Lietuvoje įgytas pažymas apie pasiskiepijimą, persirgimą ar neigiamą koronaviruso testo rezultatą tiesiog parodyti mobiliajame telefone ar atspausdinus ir ramiai keliauti.

Virginijus Sinkevičius

Šis sprendimas nuo birželio turėtų palengvinti keliones Europos Sąjungoje, o ateityje dirbsime, kad tai leistų atidaryti duris ir į trečiąsias šalis.

Ar skaitmeninis žaliasis pažymėjimas taps mūsų „naujos realybės“ atributu? Ne! Tai bus laikina priemonė, kuri bus išjungta tuomet, kai Pasaulio sveikatos organizacija paskelbs, kad Covid-19 pandemija suvaldyta.

Viliuosi, kad tai nutiks labai greitai“, – komentavo V. Sinkevičius.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)